2011. május 19., csütörtök

Ha péntek, akkor halnap.

Mi magyarok minden jóból kimaradunk.

Több millió ember él a földön, Európától-Amerikáig, Ausztráliától, Új-Zélandon át Ázsiáig, akik tudják " ha péntek akkor halnap ". Hogy ezek az emberek, milyen okból és megfontolásból, fogyasztanak halat hétről - hétre minden pénteken, az most mellékes, mert nem az a fontos hogy miért, hanem az hogy fogyasztanak.
" Ha péntek akkor halnap" story, anno a vallásból származtatható és a katolikusoktól indult el, kik nem ettek húst péntekenként, hiszen mint tudjuk Krisztust pénteki napon feszítették keresztre. Aztán ott van a zsidó vallás is, akik a böjti napokon szintén nem vettek magukhoz, hús, tojás, vagy tejtermékeket, de alternatív megoldásként, nekik is ott voltak a halételek. Bár a zsidó nemzetség már nem fogyasztott el minden halat, és különbséget tesznek, kóser avagy fogyasztható halételek között, pl. a kecsege és a harcsa már nem volt kóser míg a pikkelyes halak nagy többsége tisztának és ezért fogyaszthatónak bizonyultak. A vallási erkölcsök természetesen rányomták a bélyegüket, a régi halforgalmazó vállalkozások és halpiacok forgalmára is, kik a megnövekedett péntekenkénti fogyasztói igények kielégítése végett, már tudatosan készültek a péntekekre, és időzítették erre a napra a halvásárokat és a nagyobb halpiacok működését.


Ha péntek akkor halnap a későbbiek folyamán már nem a vallásról szólt. Nem királyok, pápák és államférfiak irányították már a kereskedelmet, hanem a vallás háttérbe szorulásával, a szerényebb népi halászok, kereskedők és a mindennapok emberei, akik éltek-élnek, dolgoztak-dolgoznak, távol a reflektorfénytől a történelemben. Az odaadásuk, a kemény munka és a kereslet illetve a kínálat ősi törvénye, napjainkban is szabályozza a piacot. A hagyomány fennmaradt, sőt hódító útjára indult. A 21. századra, mára már nem a vallás miatt fogyasztanak az emberek halat, bár a hagyomány tisztelet nem múlt el nyomtalanul.

-   Fogyasztják a halat péntekenként szórakozásból, mert ki akarnak törni a mindennapok fogságából, és valami mást szeretnének enni.

-   Fogyasztják a halat péntekenként élvezetből, mert tudják, egy halétel különleges, minőségi és ízletes.

-   Fogyasztják a halat péntekenként mert már a második infarktuson vannak túl, és az orvos azt mondta egyenek legalább hetente egyszer halat, vagy legalább egyszer ne egyenek húst.

-   Fogyasztják a halat péntekenként mert tudják, hogy a halakból származó Omega3D esszenciális zsirsavak, jótékony hatással vannak a szervezetükre és gyermekeik szervezetére, ezért megpróbálnak egy nagyobb védőernyőt tartani maguk illetve családjaik feje fölé.

-   Fogyasztják a halat péntekenként divatból mert halételeket fogyasztani a mára a divat egy része. Fitnesztündérek, a 21. századi modern rohanó anyukák, és kalóriaszámlálók mind jól tudják ezt.

-   Fogyasztják a halat péntekenként azok akik, figyelemmel követik a médiát hiszen napjainkra a főzős műsorok illetve az internetes felületekből is azt tudhatják meg hogy a halételek fogyasztásának milyen sok előnye van.

-   Fogyasztják a halat péntekenként mert kezdődik a hétvége, és nekik nincs kedvük a pénteki nagybevásárlás után hosszabb időt a konyhában tölteni és valami nehezet enni. 

Mindenhol a világban odafigyelnek erre a napra a gasztronómiában különös tekintettel az Usa-ban és Európában, csak mi magyar emberek nem. Mi akik itt élünk Európa szívében, mi akiknek vizeinkben élő halak világhírűek voltak egyszer. Mi magyarok akik olyan élővizekkel rendelkezünk amelyekről más országok lakói csak álmodni mernek.