2011. május 12., csütörtök

Grillezett vajhalnyárs, pancetta szalonnával újhagymával és kecskesajtos burgonyapürével

Tudjuk azt hogy a vajhal elég magas olajtartalomú hal és óvatosan kell bánni vele, ezért sokan nem gondolnak arra hogy grillezik vagy roston sütik, félve attól hogy a vajhal a széttörik, szétszakad, letapad vagy nem sül át. A félelem nem alaptalan, hiszen valóban a vajhal húsának állaga, stabil bár rugalmas, és feszes, ha csak nyersen vizsgáljuk és a halunk abszolút magas frissességi jellemzőkkel bír. De abban a pillanatban hogy hőkezeltük, a hal nemcsak nevében, izében, vagy zsirtartalmában válik hasonlóvá  a vajhoz hanem hús textúrában is. Minimális hőkezelés hatására is puhává és könnyen szakadóvá válik, mely szinte omlik a szájban. Sokan nem is sütik túl, nem sütnek rá pörzsanyag kérget, hanem csak közepes hőmérsékleten hőkezelik egy kicsit, de én nagyon szeretem kicsit megégetni, kicsit megpirítani a vajhalat. A halhús felületén a magas hőmérséklet hatására, egy pillanat alatt kialakuló kéreg, ízben teljesen elkülönül a belsőben rendelkező lágy puhaságtól, ízletes, ropogós karakteres, mely tökéletesen kiegészíti a puha és édes halhúst.  Ha kereskedelemről, biológiáról, alternativ felhasználhatóságról, akarsz még többet tudni a halról katt ide, ha az angol nevére, Omega 3, kalória vagy zsirtartalmára vagy kiváncsi akkor keresd fel ezt az oldalt.




1 250-280g Vajhal filé (nyúzott)
8 Pancetta szelet (olasz bacon szalonna)
150ml Tej
300g Burgonya (sütnivaló)
1 Kecskesajt szelet
4 Fokhagyma gerezd
2 szál Újhagyma
20g Vaj
Tengeri só
Fekete bors frissen őrölve
Olíva olaj
1. Vágd fel az Vajhal darabokat és az újhagymákat  12 –12 darab 6-7 cm hosszúságú csíkokra. A pancetta baconból is készíts 24  egyforma  nagyságú  szalonna csikot.
2. Készíts grill nyársakat . Használj 2-2 darab nyársat minden porcióhoz és felváltva húzd nyársra az alapanyagokat de fontos hogy minden vajhal darab mindkét oldalára kerüljön szalonna.
3. Hámozd meg majd főzd meg a burgonyát és egy burgonya törővel törd meg. Forralj tejet és morzsold bele a kecskesajtot majd apránként add a burgonya püréhez és kevergesd el szép krémesre. Sózd borsozd ízlés szerint.
4. Helyezd a nyársakat, a grillre a hét másodperces szekcióra, majd süsd a pancetta szalonnába betekert vajhal darabokat kb 2-2 percig amig vékony pörzsanyag réteg nem képződik rajtuk.
5. Tálaláskor képezz kis halmot a burgonyapüréből fektesd mellé a grillezett nyársokat, tányéronként kettőt és kevés saláta levéllel vagy madársalátával diszitsd a tányért.

CHEF JEGYZET : Pancetta helyett nagyszerűen alkalmazható valamilyen húsos szalonna vagy akár  egyszerű hazai baconszalonna is.
MIVEL LEHET HELYETTESITENI? : óriás laposhal, nagy rombuszhal, harcsa
BORAJÁNLÓ: Chateau Vincent Prestige Brut
 A 2005-ös évjárat időjárása kedvezett az elegáns savakkal rendelkező pezsgő készítéséhez.
Alapbor szüretelésénél az ültetvény terhelését, a szüret időpontját úgy határozzuk meg, hogy az legjobban szolgálja a pezsgokészítés követelményeit.




Vajhal darabok pancetta bacon szalonnával, újhagymával nyárson grillezve, kecskesajtos burgonyapürével .

Előkészítési idő:             15 perc
Elkészítési idő :              20 perc
Adag                  :             2 fő részére
Alapanyag típusa :         Vajhal
Hőkezelési eljárás:         Grillezés
Ételsor :                           Főétel                       

Nincsenek megjegyzések: