2011. március 22., kedd

Vajhal steak roston sütve, zöldfűszervaj öntettel, tört újburgonyával és blansirozott zöldbabbal tálalva.

Sziasztok!
Nos itt vagyok újra, és egy régi adósságomat kezdem el pótolni, azaz indulok a receptúrákkal.
Az első ez a vajhalas, de jön a többi is hamarosan. Nem a reform konyha híve vagyok, de a fúziós konyhát is kihagyom most, ezért olyan recepteket  próbálok posztolni amelyek könnyen és egyszerűen elkészíthetőek, és a   pénztárcánkat se viseli meg nagyon. A szándékom az hogy megszerettessem a halételeket és ne elriasszam az embereket  a gasztronómia ezen méltatlanul elhanyagolt szegmensétől, a halak világától.

Előkészítési idő:             20 perc
Elkészítési idő :              20 perc
Adag:                         1 fő részére
Alapanyag típusa :       Vajhal
Hőkezelési eljárás:       Serpenyőben sütés
Ételsor :                       Főétel                       






  


Hozzávalók:                                    Konyhatechnológia:         
..................................................                  ......................................................................................


1 180-220g Vajhal szelet
250g Vaj
1ek Petrezselyem(apróra vágva)
1ek Metélőhagyma(apróra vágva)
1ek Kapor (apróra vágva)
1 Citrom
5 Újburgonya
120g Zöldbab
Olíva olaj
Tengeri só
Feketebors frissen őrölt








1. Serpenyőben forrósíts vajat, add hozzá a petrezselymet, a metélőhagymát, a kaport és a citrom lereszelt héját forrald össze és tedd félre kihűlni egy tálkába öntve.
2. Enyhén sós vízben főzd meg a tisztított újburgonyákat, leszűrés után tedd egy serpenyőbe ahol kevés olíva olajal locsold meg majd  egy villa fokával készíts belőle tört burgonyát. Serpenyőben kissé pirítsd meg aztán tedd félre..
3. Előforrósított serpenyőben olíva olajon süsd elő  befűszerezett  vajhal szelet minden oldalát kb 1-1 percig majd az egészet  serpenyővel együtt tedd az előforrósított grill sütőbe további 3-4 percre.
4.  Tisztítsd meg a zöldbabot majd blansirozd. Forrásban lévő vízbe tedd bele majd rövid ideig tartó forrázás után egyből tedd jeges vizes fürdőbe őket.( ettől megmarad az élénkzöld színe és ropogóssá válik).
5.Tálaláskor tedd a zöldbabot 30 másodpercre forró vízbe hogy fogyasztható hőfokú legyen, csepegtesd le és szépen helyezd el egy tányérra szorosan egymás mellé. Formázz a tört burgonyából kis halmot majd a halszeletet is helyezd a tányérra kevés zöldfűszervajjal meglocsolva. .

CHEF JEGYZET : A vajhal sütésénél fontos szabály hogy nem szabad sokáig hőkezelni mert keménnyé válik a textura a halhús  magas olajtartalma miatt.
MIVEL LEHET HELYETTESÍTENI? : ördöghal, chilei tengeri sügér
BORAJÁNLÓ : Lellei Chardonnay
A Chardonnay illatban zöld almára és érett szénára hasonlít, míg zamata telt és fűszeres.

ELŐKÉSZÜLETBEN: SEBES PISZTRÁNG EGÉSZBEN, SÜTŐBEN SÜTVE, PÁROLT SPENÓTLEVELEKKEL ÉS TÁRKONYOS CITROM VAJJAL.

Nincsenek megjegyzések: