2011. március 22., kedd

Sebes pisztráng Lillafüredről egészben, sütőben sütve párolt spenótlevelekkel és tárkonyos citrom vajjal.


Ha azt mondod sebes pisztráng, akkor azt mondom Lillafüred. Ha azt mondod füstölt pisztráng akkor a válaszom Lillafüredi pisztráng telep.
Az országban talán csak néhány helyen tenyésztenek napjainkban már sebes pisztrángot, de ezen áldozatos munka talán egyik utolsó bástyája a Lillafüredi pisztrángos és Hoitsy György halbiológus aki a sebes pisztráng nevelés és tenyésztés egyik  utolsó mohikánja, személyes jóbarátom. Nagyon finom és izletes a szivárványos pisztráng is, de ha egy igazán finom nemeshalat kivánnánk meg akkor nincs más dolgunk, csak kocsiba ülni a családdal és irány Lillafüred. Nincs annál izletesebb vagy izgalmasabb, mint amikor a nyáridőben is jéghideg Garadna patak mellett, lévő pisztrángtelepen,  a készséges tulajdonos és lelkes team-je az orrunk előtt emelik ki a tavakból a csodálatos halakat, amiket aztán röpke 20 perc múlva, titkos receptúráju fűszerkeverékkel fűszerezve( még nekem sem árulta el) frissen sütve már tálalnak is. http://www.pisztrangtelep.hu/
Amit itt elkészitettem sajnos nem a titkos fűszerezéssel készűlt, de azt hiszem igy is nagyon izletes lett.
Előkészitési idő:             8 perc
Elkészitési idő :              10 perc
Adag                  :          2 fő részére
Alapanyag tipusa :          Sebespisztráng
Hőkezelési eljárás:          Sütőben sütés
Ételsor :                        Főétel                       



 

Hozzávalók:                                    Konyhatechnológia:         
..........................       ..............................


2 400-450g Lillafüredi pisztráng
200g Újburgonya
200g Spenótlevél
75g Vaj
3 Koktélparadicsom
1cs Tárkony
2 Citrom
Tengeri só
Fekete bors frissen őrőlve






1. Az újburgonyát mosd meg , enyhén sós vizben főzd meg majd lecsepegtetés után tedd félre, tartsd melegen.
2. Tedd a pisztrángot egy vágódeszkára és készits 4-5 beirdalást a hal mindkét oldalán. A résekbe ecsettel kenj kevés oliva olajat és minden beirdalásba helyezz egy-egy vékony szelet citromot.
3. Fektesd a halat egy sütőtepsibe kenegesd meg olajjal sózd és borsozd, majd takard be aluminium fóliával és tedd a 180 C-ra előforrósitott sütőbe 6-8 percre.
4. Vedd le az aluminium fóliát a tepsiről és tedd vissza a sütőbe egészen addig amig a hal szép pirosra nem sül.
5. Kenegesd meg oliva olajjal a paradicsomokat és tedd 2 percre azokat is a sütőben a hal mellé..
6. Olvassz fel kevés vajat egy serpenyőben dobd rá a spenótleveleket, sózd borsozd és párold puhára 2-3 perc alatt.
7.Másik serpenyőben olvaszd fel vajat facsard bele egy citrom levét és tedd bele az apróra vágott tárkonyt.
8. Tálaláskor használj egy nagyobb tányért melyen képezz kis halmot a párolt spenótlevelekből,fektesd rá a pisztrángot, majd kanalazd mellé a burgonya köretet ,a roston sült paradicsomokat is tedd mellé és legvégűl csorgass a hal tetejére a tárkonyos citrom vajból.





CHEF JEGYZET:   Ha nagy a pisztráng, tehetsz a hasüregbe zöldfűszer növényekből késztitett csokrot, mely belülről is izesiti a halat. 
MIVEL LEHET HELYETTESITENI? : lazacpisztráng, sarkipisztráng, lazac, szivárványos pisztráng
BORAJÁNLÓ: Chateau Vincent Extra Brut
Szinte 100%-ban Chardonnayból készül, mely szőlőt a leggondosabb módon termesztettük, mérsékelt mennyiségben terheltük és kiváló minőségben szüreteltük. Emiatt az alapbor önmagában is finom, élvezhető, fajtára jellemző illatú. Az erjesztés és érlelés után ez a pezsgő nem részesül expedíciós likőrözésbe, hanem úgy kerül a forgalomba ahogy megszületett, abszolút szárazon. Ezért ezt az igen száraz pezsgőt kedvelő gourmandoknak ajánljuk.

ELŐKÉSZÜLETBEN: TENGERI HALAK NEI MAGYARUL + KALÓRIA TÁBLÁZAT

Nincsenek megjegyzések: