2011. január 9., vasárnap

Osztriga 3 rész Osztriga a konyhában

A tárolás-vásárlás

Osztrigákat tudsz vásárolni halkereskedő által már kinyitva, fél héjban vagy nyitás nélkül kagylóhéjban.Általában érdemes megvásárolni az osztrigákat már kinyitva , jégágyon szállítva ha főzni, sütni , grillezni vagy valahogy hőkezelni szeretnéd. Ilyenkor miért ne választanád a kényelmesebb megoldást az hogy már kinyitva viszed őket haza. Ha viszont nyersen , élve szeretnéd őket fogyasztani akkor feltétlenül egészben , bontatlan héjjal kell megvásárolnod őket.Tárolásnál tartsd a őket hűtött helyen, nedves ruhával lefedve,mert szükségük van a jó lég áramlásra.


SOHA ne tárold őket lefedett edényben,műanyag zacskóban,légmentesen lezárt tartályban, vagy akár egy vödör vízben.

Mint minden tenger gyümölcsei az osztriga sem viseli túl jól sokáig kell távol lennie a víztől és állaga minden nap csak rosszabb és rosszabb lesz. Nagyon fontos az hogy minél gyorsabban el kell őket fogyasztani és a lehető legideálisabb ha ugyanazon a napon történik a fogyasztás mint a vásárlás.

Étkezés

Ha úgy döntesz hogy nyersen fogyasztod el az osztrigát nagyobb kockázatot vállalsz mintha hőkezeled őket valahogyan. Hacsak nem az óceán parti halászfalu halpiacán vásárolod meg az elfogyasztani kívánt osztrigákat, akkor nem tudhatod hogy mennyi ideje vannak távol a víztől, mióta van a hűtőpultban, és az mennyire friss .

Egy fő egyszeri étkezésre ha lehetséges egy tucat nyers osztrigánál többet ne fogyasszon soha. Ha friss osztrigát vásárolsz, az osztrigának egy legfőbb szabálynak kell megfelelni, mégpedig a légmentesen záródó kagylóhéjak.Az osztriga páncélja ha nyitott és sem kopogtatásra sem, kocogtatásra nem akar összezáródni az azt jelenti hogy az osztriga halott és ki kell dobni.Nem azért mert a romlott (bár sokan ezt gondolják) hanem azért mert az osztriga húsa a halála után termel egy bizonyos enzimet mely nem kedvező az egészségünkre nézve.


Osztriga teszt

Amennyiben az osztriga él a következő tulajdonságok figyelhetők meg.

Amennyiben kagylóhéjak erősen össze vannak záródva: a súlya a nagyságához képest megfelelő, azaz nincs folyadék vesztés, és a kagylóhéjak ütögetés vagy kopogtatás hatására sem tompán kongó hangot hallatnak.

Amennyiben a kagylóhéjak nyitva vannak. : két osztriga összekoppantása hatására összecsukódnak akkor az osztriga él.

Egyedül a puhatestűek közül az osztriga tud csak úgy viselkedni a halála után is mintha élne. Arról beszélek hogy egy már elpusztult osztriga is olyan szorosan tudja tartani a kagylóhéjakat amitől azt hisszük hogy az állat még él. Ezért annak igazolására hogy megbizonyosodjunk róla emeljük a fülünkhöz az osztrigát és akár egy másik osztrigával, akár valami kemény tárgyal kocogtassuk meg a héját. Amennyiben a hang tompa és telített akkor biztos hogy az állat még él, amennyiben a páncél kongó üres hangot hallat nagy a valószinűsége hogy az osztriga már nem él.

Fogyasztás

Nyersen. A nyersen fogyasztott osztriga az élet egyik nagy ajándéka.Egy friss fél héjas osztriga elfogyasztásához általában nem kell semmi , bár nagyon sok ember nagyon sokféleképpen fogyasztja. Gyakran frissen facsart citromlével, mások koktél szósszal ismét mások csípős tabasco szósz részesítik előnyben és van aki gyümölcs salsa-val( mangó, őszibarack) szereti.De az igazi élvezet amikor a nagy luxus hármast használod. Osztriga, kaviár, pezsgő. Ha igazán ki akarsz tenni a kedvesed előtt akkor a elkészíted az Osztriga Royale –t mely hat osztriga fél héjban zúzott jég ágyon hat különböző színű és ízű kaviárral.

Sütve. Az osztrigák hőkezelésének se szeri se száma hiszen lehet sütni, párolni, olajban sütni, pirítani, sütőben sütni, stb ... az alkalmazható receptúrák valóságos kincses tárát találhatjuk a szakácskönyvekben. A leghíresebb sült előétel talán az Oyster Rockefeller.

Bor és Osztriga Párosítás Pezsgő és az osztriga a legnépszerűbb párosítás, de további száraz fehérborok is népszerű párosítások a következők:
Chablis,Chardonnay,Száraz Chenin Blanc, Száraz rizling, Pinot Grigio,Sauvignon Blanc



ELŐKÉSZÜLETBEN: GARNÉLA 101 1. RÉSZ: MÉRET, FAJTA, IZ

Nincsenek megjegyzések: