2011. május 20., péntek

Hurrá itt a grillszezon 3. rész: Jalapeno bacon mexikói fiesta hamburger

A hét lovas libasorban lovagolt a keskeny hegyi ösvényen. Az éjszaka csendes volt, csak a távolból hallatszott a coyote-k vérfagyasztó üvöltése, de a prérifarkasok még nem érezték meg a lovak szagát. Bernardo O'Reilly hirtelen felemelte a kezét, majd baljával lassan a pisztolytáskája felé nyúlt, hogy előhúzza, az ezüst szegecsekkel kivert hatlövetűjét. Társai egy szempillantás alatt eltűntek a bozótban, és a mexikói parasztok sem látszódtak már, csak fehéren izzó szembogaruk jelezte, hol vannak. O'Reilly arra gondolt hogy Calvera kémei lapulhatnak előttük a szurdokban. Az egyik ló idegesen toporzékolni kezdett, valószínű egy felriasztott csörgőkigyótól rémülhetett meg. A távolból hangos röhögés hangja hallatszódott, majd amikor megfordult a szél, már biztosak voltak abban, hogy előttük emberek vannak.

A nedves ruhákból és a mosdatlan testekből áradó bűz, keveredett a tequila émelyítő szagával és a taco illetve a burritó csodás illatával az éjszakai szellőben. A banditák előttük bújtak el a sziklák között, de a vacsorájuk illata elárulta őket és hollétüket.
O'Reilly csendesen leugrott a lováról, majd három ujját felmutatva jelezte társainak a mexikói banditák számát. Chico a kölyök, hosszú pengéjű recés vadászkést húzott elő, Vin egy fojtózsinórt emelt le lova kápájáról, mig Harry Luck levéve szarvasbőr kabátját, az övében sorakozó dobókéseket lazította meg, tokjaikban. A három férfi hasmánt csúszva közelítette meg az ellenséget, felkészülve a gyors és könyörtelen küldetésükre, hiszen nem szabad hogy Calvera emberei közül akár, csak egy is élve hagyhassa el a szurdokot és riaszthassa a nagyobb létszámú mexikói hordát. A feszültség szinte tapintható volt, csak az éjszakai állatok halk neszei hallatszódott a sötétből.

A támadás gyors volt és könyörtelen. A banditáknak esélyük sem volt a menekülésre. Két bandita azonnal elesett. Az egyiküknek a mellkasából, Chico recés pengéjű kése állt ki, a másik a nagy sombrerós tagbaszakadt, félig mesztic-félig mexikói bandita, még erőtlenül csapkodott a karjaival és reménytelenül próbálta meg Vin erős kezeit lefejteni a nyakából, ki teljes erejéből húzta az áldozat nyakán körbetekert fojtózsinór két szárát. A harmadik zsivány, az aranyfogú, aki az előörs vezére volt, a támadás első pillanataiban a lova felé vetette magát, de két gyors suhintás és a mexikói halálos találatot kapva, bukott le a lováról. Torkából Harry Luck két dobókésének fekete nyele állt ki. A   bandita halálosan sebzetten fordult támadói felé, erőtlenűl célzásra emelte pisztolyát, de Luck villámkeze ismét lendül és a harmadik célbataláló dobókés átfúrta a vezér szemét. A csoport tagjai halkan ziháltak, a levegőben vérszag terjengett, és a sebzett torokból előtörő bugyborékoló vér hangjai hallatszódnak csak.

A mexikói falu lakói, mit sem sejtettek a rájuk fenyegető veszedelemről, és a közelben ólálkodó Calvera embereiről. Vidáman táncoltak a tűz körül, énekelgettek és húst sütöttek.  Az elcsigázott kalandorok, O'Reilly vezetésével lovagoltak be a faluba, és egyből a canteen felé indultak, Chico a mindig éhes és szomjas cowboy, a konyha felé vette az irányt ahonnan inycsiklandozó illatok terjengtek. Csapos.......(kiáltotta Chico), egy tequilát és egy coronitát mindenkinek, de mond csak mi ez a fenséges illat. Jóuram.......(válaszolt a csapos), ez csak a ház specialitása a Jalapeno Bacon Fiesta hamburger. Szeretnétek megkóstolni? Feltéve ha nem csörgőkigyóhúst sütöttél bele te csirkefogó( mondta O'Reilly) ki egy széken üldögélt és lábait egy lócán pihentette. Jó uram (válaszolt a csapos) istenemre nem, színtiszta marhahúsból készült titkos recept alapján. Ennek a hamburgernek a receptjét akarja megszerezni Calvera a bandájával, mert állítólag valami McDonald nevű jenky ezzel bízta meg. Az az amerikai állítólag hamburgeres kantinokat üzemeltet az usa-ban, de nem megy valami jól a bolt ezért szeretné megszerezni a miénket, mondta a csapos és felhajtotta maradék sörét, majd piszkos kezét megtörölve ponchó-jába elindult a konyha felé.

(aki kitalálja hogy ki volt O'Reilly és hogy az amerikainak sikerült-e megszerezni a titkos receptet annak fizetek egy hamburgert abban a kantinban) Ha nem akkor elárulom én a titkot és készítsd el magadnak) 

Négy dologra lesz szükséged a tökéletes hamburgerhez:

1. Hamburger hús és zsemle
2. Klasszikus salsa
3. Guacamole krém
4. Chipotle szósz

1. A hamburger húshoz:

 (200g darált marhahús, 1 evőkanál worcestershire szósz, 3 gerezd fokhagyma, 1/4 vöröshagyma apróra vágva, texas steak vagy gringo steak fűszerkeverék a legjobb lelőhelyet itt találhatod.) A fokhagymát préseld át a hagymát vágd apróra, sózd borsozd. Tedd az összes alapanyagot egy keverőtálba,keverd össze majd tedd be a hűtőbe 1-2 órára.Felhasználás előtt készíts pogácsákat belőle.

2. A salsahoz:

(paradicsom 8 db kockákra vágva, kimagozva,vöröshagyma kockákra vágva, jalapeno chili paprika kimagozva apróra vágva, koriander apróra vágva, 1 lime húsa apróra vágva). Alapanyagokat tedd egy keverőtálba, keverd össze majd pihentesd a hűtőben 1-2 órát.( kicsi olivaolaj nem árt neki)

3. A guacamole krémhez:

(salsa a hűtőből fele annyi amennyi avokádót használsz, avokádó, 1/2 chilipaprika magozva apróra vágva, 1 fokhagyma préselve, 1/2 lime leve) Az avokádó húsát kanalazd ki a héjából, tedd egy kis keverőtálba és egy villával törd össze. Add hozzá a többi alapanyagot keverd össze és pihentesd.

4. Chipotle szósz:

Ne fáradj azzal hogy elkészíted mikor nagyon finom csípős chiliszószokat kaphatsz itt. Ha nincs chipote szószod de van tabascod akkor használd azt.

A hamburger elkészítésének fázis képeit itt találhatod, de leírom gyorsan a lépéseket.

1. A hamburger húspogácsákat ráhelyezed a grillre, és megsütöd az egyik oldalt.
2. A chipotle szószt keverd el a dijon mustárral (3 kanál mustár 1 kanál chiliszósz.)
3. Forditsd meg a hamburgerhúsokat, süsd meg a másik oldalt is majd helyezz rá egy lapka sajtot, amig az megolvad.
4.Piritsd meg a zsemlék mindkét felét a grillen majd az alsó részt kenegesd meg sült fokhagymás majonézzel.(fokhagyma egész fej, hámozatlanul alu fóliába betekerve  sütőben 45 perc alatt megsütve, villával áttörve, majonézhez hozzákeverve.) 
5. Zsemle felső részét mustáros chipotle szósszal megkenni.
6. Tálaláskor zsemle alsó felére salátát tenni, ráültetni a húst, annak a tetejére pár sült bacon szalonna csikot, majd kevés guacamole krémet, majd a zsemle másik felét.
7. Maradék salsat érdemes szintén kitálalni de ez opció.

Annak akinek esetleg nincs otthon ezekből a csodálatos fűszerekből vagy izesitő anyagokból, nyugodtan keresse fel az öreg indián barátom fűszer sámánházát a fűszeráruházat  ahol nemcsak a mesés vadnyugat tengernyi kincse kapható mint a gringo-steak, texas-steak, grillzöldség és egyéb nagyszerű fűszercsodák, de a varázslatos távol-kelet, és a mediterrán világ izgalmas izei is megtalálhatóak nála. Akkor sincsen semmi gond ha éppen nem jártok ama zordon "hegyvidéken" kecskeméten hol ő lakozik, hiszen villámléptű futárjai, mustángokon lovagolva kelnek át a prérin, megküzdve indiánokkal, rablókkal kiknek foga a fűszercsodákra fáj, de ne aggódj mert újra szól a hatlövetű és a küldemény bizton célba ér. 

és akkor a képek.

                                                                                            
                                                                                                          
                                                                                                        


                                                                                                           
                                                                                                           
                                                                                                         
                                                                                                           
                                                                                                         
                                                                                                            
                                                                                                          
                                                                                                        
                                                                                                          
                                                                                                         
                                                                                                          
                                                                                                         
                                                                                                          
                                                                                                           
                                                                                                            
                                                                                                           
                                                                                                          
                                                                                                          
                                                                                                         
                                                                                                        
                                                                                                                                                             
                                         

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Állati jó! A filléres regények stílusának felidézéséért külön riszpekt!
Ezért a hamburger receptért küldtem el jó barátomat James Butler Hickokot.(Alias Wild Bill) Sajnos megállt kártyázni Deadwoodban. Ezért aztán mostanáig kellett várnom.
Üdv:medvedr