2011. április 8., péntek

Scampi avagy a rákok kis hercege sütőben sütve tárkonyos-fokhagymás zöldfűszer krémvajjal izesitve

Akarsz egy különlegeset enni? Akarsz rákot enni? Ki akarod próbálni egy 2 Michelin csillagos  amerikai étterem egyik finomságát? Akkor nincs más dolgod mint elmenni egy kereskedésbe és venni pár scampit, elkésziteni ezt az ételt és elfogyasztani, majd kezedbe venni egy pohár finom chardonnay-t és élvezni , a lemenő nap simogatását az arcodon, kedvesed ölelését , majd jólesően hátradőlve békésen szemlélni az életet. Az étel egyszerű, gyors, izletes és egy különlegesség mely kirángat téged a megszokott ételek  monotonságból hiszen az életünk túl rövid ahhoz hogy csak hagyományos ételeket együnk. A scampi édes ize, az alkalmazott zöldfűszerek izletessége, a pernod különlegessége, bearanyozza a napodat és azzal a tudattal hajthatod álomra fejed hogy igen. Igen ezt is meg tudtam csinálni. Büszke lehetsz magadra hiszen egy csodát alkottál, egy igazi különlegességet, és bár ételünk egyszerű mégis kizökkent minket a megszokottól. Az élet egyik csodás ajándékát ajánlom számodra, Mr. scampi ala langusztin Úr személyében, és megigérhetem ha követed a recepted, a jövőben nagy hódolója leszel ezen nagyszerű kis élőlényeknek. A recept bepillantást enged egy olyan távoli helyre, hol talán még sohasem jártál, de ha igazi gurman vagy, szerintem visszatérő vendég leszel azon csodálatos helyen amit úgy hivnak a rákok világa. A recept csak az első lépés, és ez az étel csak az ajtót mutatja meg neked. De te vagy az aki vagy belép rajta. Vagy nem. De megigérhetem amit az ajtó mögött fogsz találni túlszárnyalja minden képzeletedet, hiszen a rákok világa kimerithetetlen kincsestára száz és száz különleges izt, illatot és élvezetet adhat neked.  



Előkészitési idő:             15 perc
Elkészitési idő :              5 perc
Adag                  :              4 fő részére
Alapanyag tipusa :        Scampi
Hőkezelési eljárás:         Sütőben sütés
Ételsor :                            Főétel                       


Hozzávalók:                                    Konyhatechnológia:         
...................................        ......................................................................................



8 80-100g Scampi
2 evőkanál tárkony
2 evőkanál turbolya
2 evőkanál petrezselyem
1 evőkanál zúzott fokhagyma
150g vaj
3cl Pernod
300 ml fehérbor
2 evőkanál mogyoróhagyma(shallott)
Tengeri só
Feketebors frissen őről




1. Készits fehérbor redukciót: forrósits szárazon egy kis lábost, majd tedd bele az apróra vágott mogyoróhagymát. Öntsd bele a 3 dl fehérbort és párold addig amig a fehérbor  80%-a el nem párolgott.
2. Készits zöldfűszerkrémet: metéld fel a turbolyát, a tárkonyt és a petrezselymet közepesre. Ne töltsd az idődet nagyon vele hiszen a  konyhai robotgép majd felapritja helyetted. Tedd a zöldfűszereket egy mixerbe. öntsd a gépbe az elkészült fehérbor redukciót a mogyóróhagymával együtt és a 150 g vajat is. Mixeld össze szép krémesre.
 3.Tedd a mixerbe a zúzott fokhagymát, a pernod likőrt, és újbóli mixelés után kóstold a krémet és izlés szerint izesitsd, sóval  és borssal. A kész krémet kanalazd ki a mixerből egy kis tálba.
4. Készitsd elő a scampiket: Fektesd a rákot egy vágódeszkára a hátával felfelé, majd egy éles késsel vágd ketté őket. A fej mögötti gyomor részt (kb1-1,5 cm átmérőjű és zöldes feketés szinű) szedd ki az ujjaiddal és mehet a kukába. Fontos hogy a rák háti részén a páncél alatt  a húsban végigfutó vénát is távolitsd el.A scampi ollóit törd meg kissé vagy a konyhakéseddel történő erőteljes ütéssel, vagy ha a rendelkezésedre áll rákpáncél törő akkor azzal, de használhatsz egy diótörőt is ebből a célból. Ugyanezt az eljárást ismételd meg az összes rákkal
5. A felezett rákokat, húsos részükkel felfelé fektesd egymás mellé egy sütőtálcára , sózd borsozd majd egy kanál segitségével  kenegesd meg őket a zöldfűszeres krémvajjal. Forrósits elő sütőt 200 C-ra majd tedd be a tepsit a rákokkal és kb 4-5 max 7 perc alatt süsd őket készre.
6. Tálaláskor fektesd a sült félrákokat egy tányérra izlésesen( 4 félrák egy tányérra), diszitsd az étel tépett tárkony vagy turbolya levelekkel és merj rá a tepsiből a megmaradt zöldfűszeres forró vajból.


CHEF JEGYZET : Az étehez friss kenyeret ajánlok.
MIVEL LEHET HELYETTESITENI?  homár, garnéla, akármilyen rák      
BORAJÁNLÓ:  Balatonlellei Chardonnay
A kedvező mikroklimatikus környezetben termelt Chardonnay szőlő gondos feldolgozás és hűtött erjesztés után tölgyfahordós érlelésben részesült. Ennek köszönhetően fajtára jellemző zamata finom aromákkal és érlelt, vaníliás, tanninos bukéval gazdagodott.


2 A fűszervaj és pernod


1 A fehérbor redukció


3 A scampi gyomor része

4 A fűszervajas kenegetés

                                                                    
 
 


 
 


Nincsenek megjegyzések: