2011. március 28., hétfő

Pangasius filé pármai sonkába tekerve, sütőben sütve zöldfűszeres parmezánsajtos krémes risottóval.

Mi jut eszedbe ha azt mondom pangasius? És ha azt cápaharcsa? Azt mondod, ne viccelj már hiszen ugyanarról a halról kérdezel. Ok. Akkor azt kérdezem, mondj egy egyszerűen elkészithető,olcsó, izletes és szálkamentes halat. Nos azt hiszem nem kell sokáig gondolkoznod, és rávágod, pangasius. Én nem azt mondom hogy a pangasiusnál nincs finomabb vagy magasabb Omega3D eszenciális zsirsavval rendelkező hal,(tudnék mondani százat  ) de ha valami egyszerűre és gyorsra vágysz, akkor nincs más dolgod mint kivenni a mélyhűtőből pár pangasius filét és máris kész a vacsora. A probléma nem ott van hogy nincs otthol pár szelet hal, hanem az hogy kevés olyan receptura áll rendelkezésre, mellyel egyszerű mégis nagyszerű vacsorát varázsolhatnál a család asztalára. A cápaharcsa bár önmagában nem egy világbajnok izű hal, de nagyszerűen fűszerezhető és remekül kiegészithető más egyéb konyhai alapanyagokkal.

 


 

Előkészitési idő:             5 perc
Elkészitési idő :              30 perc
Adag                  :               1 fő részére
Alapanyag tipusa :         Pangasius
Hőkezelési eljárás:         Sütőben sütés
Ételsor :                            Főétel                       


Hozzávalók:                                    Konyhatechnológia:         
..................................................                  ......................................................................................


1 170-200g Pangasius filé(nyúzott)
1 Mogyoróhagyma(apróra vágva)
1 Fokhagyma(préselve)
75g Risotto rizs
20g Vaj
450ml Csirke vagy zöldségalaplé
1 Citrom
4 Újhagyma(apróra vágva)
15g Parmezán sajt
30g Rucola saláta levél
200ml Fehérbor
4 Pármai sonka szelet(vékony)
Tengeri só
Fekete bors frissen őrőlve
Oliva olaj


1. Készits 450 ml csirke vagy zöldség alaplét.( az alaplevek ugyanúgy készülnek  mint a csirke vagy zöldség levesek azzal a különbséggel hogy nincsen bennük semmilyen fűszer vagy izesitő anyag , teljesen zsirmentesek de mindig használjunk kakukkfű és rozmaring  fűszernövényeket növényeket  hozzájuk.
2. Készits risottót: tedd a serpenyőbe az apróra vágott mogyoróhagymát és  fokhagymát párold üvegesre, majd tedd bele a risottó rizst és hevitsd fehéredésig. Ekkor öntsd bele a fehérbort és folyamatos kevergetéssel kezd el párolni puhitani. Amikor a bor elpárolgott merj kevés alaplét a rizshez és azon párold tovább, amikor azt is elfőtte megint merj kevés alaplét hozzá és igy folytasd egészen addig amig a rizs meg nem puhul. Amikor kész tedd félre.
3.  Kenegesd meg olivaolajjal a pangasius halafiléket sózd és őrőlj rájuk kevés fekete borsot majd  tekerj körbe rajtuk 1-1 pármai sonka szeletet.(hústűvel rögzitsd)
4. Forrósits  kevés oliva olajat egy serpenyőben tedd bele a pármai sonkával tekert halfiléket, süsd körbe minden oldalukat  1-1 percig majd tedd serpenyőstűl 180 C-ra előforrósitott sütőbe és süsd 5-7 percig.
5.  Tálalás előtt keverd a risottóhoz a vajban 1 percig megpárolt újhagymát , rucola salátalevelet és reszelt parmezánsajtot  majd forrald össze. Izesitsd. Képezz a risottóból kis halmot a tányérra majd  fektesd rajta keresztűl a sonkába tekert pangasius filét.



CHEF JEGYZET : A pangasiusfilét körbetekerheted  pármai sonka helyett egyszerű bacon szalonna csikokkal is.
MIVEL LEHET HELYETTESITENI? : szürkeharcsa, tőkehal,
BORAJÁNLÓ: Chateau Vincent Tokaji Hárslevelû Extra Dry
A pezsgő készítéséhez 100 %-ban Tokajban termelt, Mádról származó Hárslevelű szőlőt használtunk.
A szőlő szüretelését az optimális cukor:sav arány kialakulásakor végeztük, melynek eredményeként egy ezüstfehér színű, zamatos Hárslevelű alapbort készítettünk.
E bornak stabilizálása után került sor a pezsgősítésre. A pezsgő a kiválasztott fajélesztővel 18 hónapig érintkezett, mielőtt a seprőtelenítést elvégeztük. A finom szénsavtartalmú, légiesen könnyű pezsgő illatában szépen ötvöződik a hársvirág és az autolizált élesztő.
Zamata gyümölcsös, a birs és az alma ízére hasonló, harmonikus, hosszú, kellemes utóízzel.
A pezsgő a különlegesen száraz kategóriában kerül forgalomba, állami ellenőrzőjeggyel ellátva.
Fogyasztását 6-7 °C-on ajánljuk
ELŐKÉSZÜLETBEN: HOMÁR VARÁZSLAT

4 megjegyzés:

ehran írta...

Ha már Pangasius, helyre tehetnéd azt a - itthon nagyon elterjedt - közkeletű tévedést, miszerint tengeri hal lenne. Holott édesvízi, illetve néhány faja brakkvízi. Én tartottam egy ideig egy rokonát (Sciades seemanni), nagyon dekoratív, látványos hal, tényleg rászolgál a megjelenésével a nevére (cápaharcsa).

oceancowboy írta...

Rendben Mr. Majd irkálok valamit róla. Hoitsy György jóbarátom a Lillafüredi pisztrángtelep vezetője,www.pisztrangtelep.hu éppen a napokban érkezett haza egy vietnámi munkaútról, és mondta hogy volt pangasius farmokon, és készitett sok képet. Ahogyan megkapok párat már mehet is a poszt.

Psmith( a p néma)

Névtelen írta...

Ha a tenyésztésről első kézből tudsz információt, az nagyszerű. Elterjedt a nézet, hogy meglehetősen mocskos körülmények közt nevelgetik a pangasiust, konkrétan arról van szó, hogy a hazájában nincs csatornázás és a szennyvíz fekáliástól, mindenestől megy bele a tavakba ahol a halacsok nevelkednek.
Egyébként nem vagyok elragadtatva az ízétől, állagától sem, ha már olcsó import halról beszélünk akkor a hek sokkal jobb.

oceancowboy írta...

Köszönöm a kommentet. Nézd! Nekem mint halkereskedőnek és szakácsnak, nem illik egyik halról sem negativ kritikával élnem. Nem vagyunk egyformák, más az izlésünk, más az izvilágunk és sajnos más és más pénzügyi potenciállal rendelkezünk. Valaki az édesvizi valaki a sósvizi halakat részesiti előnyben. Izlés kérdése. A pangasius egy nagyon olcsó hal. Olcsó és aránylag izletes. Nekem ha főzök csak egy alapanyag, ha gyorsat és olcsót ,illetve aránylag egészségeset akarsz enni akkor a pangasiusnak nem sok vetélytára van. Viszont azt is meg kell állapitanunk, hogy nem a halgasztronómia csúcsa a pangasiusból készithető ételek. Hmmmm..... hogy mondjam nekem nem a kedvencem, de minden további nélkűl elfogadom. nem pocskondiázom de nem is magasztalom az egekig. Halnak, hal, és attól függ gogy hogyan készited el még izletes is. Ennyi. Természetesen irok majd egy posztot a tenyésztéséről. Várom a barátomtól a képeket aki pár napja jött haza vietnámból ahol pangasius farmokon is volt. Várjuk meg a képeket és utánna majd véleményt alkotunk. Amig nincs más előttünk csak egy pangasius filé, arra úgy kell tekinteni mint alapanyagra, és hogy milyen étel fog belőle elkészülni, az már kizárólag rajtunk, illetve a gasztronómiai tudásunkon múlik.
üdv: peter