2011. május 3., kedd

Aranydurbincs serpenyőben sütve parmezán sajtos krémes tavaszi risottóval tálalva.

Ha május, akkor a szerelem,- ha szerelem akkor Aphrodité,- ha Aphrodité akkor aranydurbincs.  
Előttem már sokan és sokszor írtak bejegyzéseket az aranydurbincsról,(royal durbics) és én mindannyiszor mikor olvastam ezen posztokat megfogadtam magamban, ha lesz egy kis időm, (mondjuk egy esős májusi vasárnapon) akkor én is serpenyőt ragadok és sütök egyet............... csak úgy a magam örömére. Selectfood blogger társam, ki nagy kedvelője és ismerője ezen halaknak, visszatérő rendszereséggel, ír bejegyzéseket róluk mint például ez és ez illetve itt is finom receptet találhatunk tőle. Mivel az aranydurbincs egy nagyszerű ízű mediterrán hal, ezért én úgy gondoltam hogy egy egyszerű kis olaszos tavaszi rizottóval fogom köríteni, mely nem nyomja el  fenséges izét. Az aranydurbincs egy nagyon értékes hal. Hogy
miért? Azért mert kívülről elegáns , belülről zamatos és aromás. Én a legszívesebben serpenyőben, grillen vagy a sütőben sütve szeretem, mert ilyenkor a bőr is kellemesen ropogóssá válik, és átadja azt a fűszeres füstös aromát amit hordoz. A halhús sütéskor a legfinomabb vajas zsenge csirkemellhúsra emlékeztet egy kicsi barack illattal, mely aromás, pikáns és izgató. A halhús állaga szaftos, omladozó és természetes, melyhez ha flambirozott gyümölcsöket használsz köretnek maga az élvezetek csúcsa. ( nekem nem volt gyümölcsöm hozzá a konyakot meg elfogyasztottam, ezért maradt a rizottó).

Maga a durbincs egy átlagosan 20-30 cm-re megnövő karcsú testű gyönyörű hal. A test oldalról lapított a fej közepes nagyságú, a szája nagy a fogak aprók és tűhegyesek. Alapszíne a világos szürkétől a sötétszürkés feketéig terjedhet, a has világos- fehéres színű. A farok villás, az oldalsó uszonyok nagyok a színük szürkés-fekete. A fejen a két szem között aranyszinű csík található ahonnan az angol nevét GILT-HEAD ( aranyozott fejű) és a magyar nevét ARANYDURBINCS is kapta. 

Ki ne hallott volna már Aphrodité-ről a szerelem istennőjéről? Nos a legenda szerint ez a csodálatos szép hal volt a kedvence, és hogy miért azt láthatod. A test színe gyönyörű szürkéskék színben játszik, és éles kontraszt választja el a hasi résztől. A hal alakja nagyon szép, arányos, egzotikus és elegáns. A történet szerint Aphrodité sokszor igénybe vette a hal testét ahhoz, hogy a tengereket átszelve kalandozhasson a világban , és ezt a szívességet a halnak egy csókkal köszönte meg. A hal fején látható aranyszinű folt tehát a legenda szerint Aphrodité csókja. 



És most a recept: 
 
Előkészitési idő:             30 perc
Elkészitési idő :              20 perc
Adag                  :              2 fő részére
Alapanyag tipusa :         Aranydurbincs
Hőkezelési eljárás:         serpenyőben sütés
Ételsor :                           főétel                       


Hozzávalók:                                    Konyhatechnológia:         
...........................                       .................................................................................

180-220g Aranydurbincs filé
500ml Csirke vagy zöldség alaplé
200ml Fehérbor (száraz)
1 Mogyoróhagyma(apróra vágva)
150g Risotto rizs
30g Vaj
50g Zöldborsó
1 Újhagyma(apróra vágva)
1 Kaliforniai paprika (piros,kis kockákra vágva)
30g Parmezán sajt (reszelve)
Oliva olaj
Tengeri só
Feketebors frissen őrőlt


1. Készíts 500 ml csirke vagy zöldség alaplét(az alaplevek ugyanúgy készülnek mint a csirke vagy zöldség levesek) azzal a különbséggel hogy nincsen bennük semmilyen fűszer vagy izesitő anyag , teljesen zsirmentesek de mindig használjunk kakukkfű és rozmaring növényeket  hozzá.
4. Tedd a serpenyőbe az apróra vágott mogyoróhagymát és párold üvegesre, majd tedd bele a risottó rizst és hevítsd fehéredésig. Ekkor öntsd bele a fehérbort és folyamatos kevergetéssel kezd el párolni puhítani. Amikor a bor elpárolgott merj kevés alaplét a rizshez és azon párold tovább, amikor azt is elfőtte megint merj kevés alaplét hozzá és így folytasd egészen addig amíg a rizs meg nem puhul.Amikor kész tedd félre.
5. Az apróra kockázott kaliforniai piros paprikát  és az újhagymát  vajon párold meg merj rá kevés alaplét tedd bele a borsót és a risottó rizst,forrald össze folyamatosan kevergetve végűl tedd bele a reszelt parmezán sajtot.
6. Irdald be az aranydurbincs bőrét majd sózd és oliva olajjal kenegesd meg. Forrósíts kevés olajat serpenyőben és süsd meg benne a filét elsőnek a bőrős részével lefelé majd 2 perc után fordítsd meg és a másik oldalt is süsd további 2-3 percig.Amikor megfordítod a halfilét tegyél az olajba 1 evőkanál vajat is, ettől puha és aromás lesz a halhús
7. Tálaláskor kanalazz risottó-t a tányérra, fektesd rajta keresztül a hafilét bőrös részével lefelé.

6 megjegyzés:

Selectfood írta...

Kedves Peti,
mint mindig, most is érdekfeszítő az írásod, a recept pedig tökéletes! ;o)

oceancowboy írta...

Kedves Selectfood!

Köszönöm szépen.Igyekszem megfelelni az elvárásoknak.

ocean

Névtelen írta...

Klassz recept. Az aranydurbincs szezonális vagy egész évben kapható hal?
Üdv:medvedr

Boar írta...

Ő esetleg egy aranydurbincs?
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/9/8/4/2/BIG_0008149842.jpg

Ő volt a sajtal töltött, grillezett tintahal:
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/9/8/3/8/BIG_0008149838.jpg

oceancowboy írta...

Boar!

Igen az is lehet, de akár vörös durbicsnak is elmegy,vagy a nagy kedvencemnek a striped seabreamnek is. Mindhárom hal egyforma alakú, egyforma mérettel rendelkezik csak a szinük más. A sajtal töltött tintahal csodás. Uram maga a mestere a szakmának, és magának kellene posztokat irni nem nekem. Rajtahagytad a bőrét, amit mindig mindenki levesz. Pedig a grillezésnél az a legfinomabb. GRATULA.

ocean

Boar írta...

Köszönöm!
Az az igazság, hogy a tintahalat a párom követte el,hízik is a mája a dicsérettől :-)...bár azt mondja, emlékezete szerint lehúzta a bőrét. Nem tudom.
A halak tisztításában minimalista vagyok-utálok eldobni dolgokat. Ezért filézni is csak akkor filézek, ha muszáj, amúgy inkább patkóra vágom a halat.
Persze az is hozzá tartozik, hogy amekkora halakat általában felhasználok, azokat nem is lenne érdemes filézni. Ha valami nagytestű jószág kerül a kezem közé, azt nyilván szétdobom, már csak a bőr alatti zsír eltávolítása miatt is. Ha meg arra fanyalodok, hogy amúrt süssek, azt lefilézem és belülről kifelé irdalom, így a bőr tartja össze.