2011. április 27., szerda

OLD BAY a hal, rák seafood, fűszerszenzáció.

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy öreg király, aki egy nap, így kérdezte lányait.

- Felelj nekem édes lányom: hogy szeretsz te engem?
- Mint a galamb a tiszta búzát - mondta a leány.
- Hát te, édes lányom - kérdezte a középsőt.
- Én úgy, édesapám mint forró nyárban a szellőt.
- No, most téged kérdezlek fordult a legkisebbhez-mondjad hogy szeretsz-e?
- Úgy, édesapám mint az emberek a sót.- felelt a kicsi királykisasszony.

Mit beszélsz te haszontalan- förmedt rá a király,- kitakarodj az udvaromból, de még az országomból is. Ne is lássalak, ha csak annyira szeretsz, mint az emberek a sót.........


Nos, azt hiszem az öreg koronás, igencsak nagyot tévedett ebben a kis mesében, hiszen az ételeink egyik legjobb és legtöbbet használt izesitőanyaga a só, bár én a kis királylány helyében, még megemlítettem volna a fűszereket is. Akár a só, akár a fűszerek......... nélkülözhetetlen alapanyagai az ételeinknek, és ha okosan használjuk őket, csodálatos alkotások kerülhetnek ki a konyháinkból.

Egy fűszer, jelleget adhat az ételnek, kiegészítheti azt, és ízletessé teheti a főzetünket. Napjainkra már majd mindenhez hozzá tudunk jutni, a fűszeráruházakból, vagy a hipermarketek polcairól, de ez nem mindig volt így.

Anno, már az ókorban is nagyon értékes árucikkek voltak a különleges fűszerek. Az áruk az aranyéval vetekedett, gondoljunk csak Salamon király bibliai versére az " énekek énekére " ,vagy idősebb Plinius-ra az 1. században,i a "nautralis historica" cimü művében magasztalta egekig, a fűszereket. Nem kell senkinek bemutatnom a fiatal olasz velencei kereskedőt Marco Polo ki a 13. században már hírt hozott újabb és újabb fűszerlelőhelyekről. Mondok egy másik nevet. Kolombusz Kristóf. Aki valójában egy új, Indiába vezető, fűszer útvonalat kivánt felfedezni, amikor 1492-ben tengerre szállt a Santa Maria nevű hajójával. Az ismert fűszerút évszázadok alatt alakult ki, és Japántól az Indonéz szigetvilágon keresztűl, Kinán áthaladva, érintve Indiát és a Közel-keletet jutott el Európába, hajókkal, fűszer karavánokkal, és egyéb szállitási eszközökkel. A fűszerek származási helyeit és termesztésük módját titokként kezelték.
A fűszerekkel bánni, tudni kell, ezért abszolút nem mindegy hogy mit, mikor, hogyan és hol használunk. Különböző fűszerek, különböző ételekhez, különböző távoli vidékek még különlegesebb gasztronómiájához, mind eredeti, mind különleges, mind ízletes. De sajnos,  nekünk magyar embereknek, semmi nem elég jó.  Mi nem akarjuk befogadni az újat, vagy ha éppen elfogadjuk akkor rögtön megpróbáljuk átalakítani a saját izvilágunknak megfelelően. Mi örökké elégedetlenek vagyunk, örökké pesszimisták, és Mi mindent jobban tudunk, ezért nagy mellénnyel még azt is ki merjük jelenteni, hogy jobbat tudunk csinálni, még annál is  aki annó kitalálta a receptet. A nagy átalakításnak sok minden áldozatául esett, és napjainkra már az idetelepülő, és külföldi tulajdonban lévő éttermek, büfék vagy egyéb kiszolgáló létesítmények szakácsai is megpróbálnak magyarosan főzni.

De miért? Miért nem lehet meghagyni azt az ételt olyannak amilyennek annak lennie kell?  Miért kell magyarosítani?

A végeredmény csupa egyforma, unalmas és mű magyaros felhangot viselő étel lesz, amitől még jobban felhigul az amúgy is híg lötty, amit úgy hívnak ......gasztronómia. Ez a tudatos vagy önkéntelen átalakítás, nemcsak az ételeinket hanem a mai posztunk fő témáját a fűszereket is érinti. Mára már nem az van a multi fűszer nagykereskedő fűszerzacskójára ráírva hogy fűszerkeverék, hanem az hogy (magyaros csirke fűszerkeverék, magyaros flekken, magyaros oldalas vagy magyaros-magyaros). És ez baj. Mint tudjuk a magyar gasztronómia  évszázadokig világhirű volt, különösen ha idevesszük az Erdélyi konyhát is, de azt hiszem nem egy magyaros izű mű fűszertől fog újra régi fényében tündökölni az. Szerintem minden világ konyháját meg kell hagyni olyannak amilyenné az vált az évszázadok során. Az olasz legyen olasz, a kínai az legyen kínai és az amerikait is hagyjuk meg amerikainak. Nem kell a lecsós pizza, nem kell a pörköltös bologniai, nem kell a szalonnahabos lekváros palacsinta, és nem kell magyar fűszerpaprikát használni ahhoz az ételhez, ami nem azt irja elő vagy nem azzal kell készíteni. Még egyszer! Nem kell mindent átalakítani!!!
De van egy jó hírem is, hiszen nagyon lassan de már kezd változni az izvilágunk, és lassan de biztosan rátalálunk az idegen izekhez is. Próbáljuk azokat élvezni, illetve elfogadni őket olyannak amilyenek. Kezdjük felfedezni a bennük rejlő szépséget is. Hogy honnan tudom? Nos a válasz egyszerű. Tőletek. Azért mert ti kedves látogatók pont ilyenek vagytok, hiszen ezért jártok ide hozzám és pont ezért olvasod most is a soraimat. A blog tematikája egy nagyon érzékeny témát taglall, mint a halak és a seafood gasztronómia. Ha követed a bejegyzéseimet, nem sok magyaros receptet posztoltam egy-kettő kivételével, de Ti mégsem akarjátok őket megváltoztatni és mégsem irtok olyan kommenteket, hogy.....megfőztem de tettem még bele ezt is és aztis. A  kommentek nagy százalékban arról szólnak ............................... Köszi chef finom volt. 

Nos ennyi előzmény után térjünk rá a fő témánkra az Old Bay fűszerekre a hal és rák ételek királyára, erre a különleges fűszerkeverékre. A magyar piac halfűszer keverékek tekintetében erősen beszűkült, ami rossz, hiszen nem mindenki mesterszakács és tud bánni az alap fűszerekkel, de szereti a halat, ezért termézetesen szükség van az ilyen jellegű fűszerkeverékekre is.. Ezért úgy döntöttem hogy egy kicsit belenyúlok ebbe is. Szóval az Old Bay egy igazi Amerikai márka. Ha valaki az Usa-ban arra gondol hogy halakhoz fűszerkeverék, akkor Old Bay, ha arra hogy garnélafűszer akkor Old Bay. Ha rák, homár vagy egyéb  seafood? Nos mi a válasz? Persze az Old Bay. 70 év tapasztalata, piackutatása, egy kis doboznyi csodába sűrítve, és a szlogenjük sem hazudik:

"Csak kóstold meg egyszer, és imádni fogod örökre" 

Én nagyon szeretem, mert tiszta, egyszerű, karakteresen fűszeres, be azonosithatatlan és a vele fűszerezett hal, garnéla vagy rák étel az maga a csoda. Ha jön valaki hozzám az Usa-ból és azt kérdezi mit hozzon akkor a válasz gyors és határozott. Pár doboz Old Bay-t, de sajnos nagyon gyorsan elfogy és soha nem elég. Ha hozzájutsz és   egyszer kipróbálod, te is függő leszel, erre mérget veszek. De én nem álltam meg az Old Bay-nél, és bár a fűszerkeverék tökéletes és egészen változatos izvilágot produkál más és más hallal vagy rákkal esetleg garnélával én továbbfejlesztettem. Mivel kíváncsiságom határtalan, és tudás szomjam óriási ezért én saját tapasztalataimból adódóan és izvilágomnak megfelelően, beletettem még ezt azt. A végeredmény szerintem még jobb mint az eredeti, legalább is mindenki szereti.

Az alap maga az Old Bay receptúra ami nem titkos hanem publikus, mindenki számára elérhető, és letölthető az internetről vagy hozzáférhető könyvekből, de sajnos nem mindenkinek van otthon fűszermalma mint ahogyan nekem sincs, hogy ezt a nagyszerű keveréket elő tudjuk állítani. A múlt hétig már csak egy 1/2 doboz Old Bay fűszerem maradt, amikor rám mosolygott a szerencse. Kaptam egy mailt a Kecskeméti fűszeráruháztól kinek vezetője felajánlott pár ingyenes  fűszercsomagot kipróbálásra, díjmentesen.  Kérdeztem mit szeretne cserébe, de nem várt el semmit, csak egyszerűen azt szeretné ha finomakat főznék vele. Hopp. Egy újabb fanatikus, aki olyan mint én, és aki ugyanúgy gondolkozik mint én. Szóval a mailből telefonbeszélgetés lett, a telefonálásból személyes találkozó, a találkozóból baráti beszélgetés........ és egy ígéret. Elkésziti nekem a fűszerkeverékemet. Hallottad? Csinál nekem saját fűszerkeveréket, amit szeretek és ami olyan amilyet én akarok. Lesz saját halas, rákos, garnélás fűszerem ami ugyanolyan lesz mint az Old Bay. Nem ez lesz a neve, sőt neve sem lesz, de az én útmutatásaim alapján, az én receptúrámból készítik el és már előre tudom hogy jó lesz. Hiszen ha a Fűszeráruház keveréke, csak fele olyan finom lesz, mint amennyi jóindulat, és segiteni akarás van a tulajdonosában, akkor boritékolható a siker. 

Lesz fűszerem halakhoz, garnélákhoz, rákokhoz és mindenhez ami fontos. Újra fűszerezhetem, izesithetem ételeimet egy olyan keverékkel, melynek alapját a 70 év tapasztalatával rendelkező Old Bay adja, melyet tízmilliók használnak nap mint nap a nagy Óperenciás tengeren túl. De nem használom majd mindenhez. Nem használom ha spanyol autentikus seafood paella-t akarok főzni,nem használom ha mediterrán jellegű halételt készitek és akkor is a polcon hagyom majd ha magyaros izesitésű sült halat  szeretnék enni. De használni fogom ha akarok egy csepp  Amerikát, ha akarom érezni az óceánok hűvös sóhaját, vagy a mélytengeri sellők édes csókjának izét. Használni fogom ha letisztult és tiszta izvilágot akarok érezni, mert tudom hogy ez a fűszer a legegyszerűbb sülthalat is igazi inyencfogássá változtat.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello Ocean!

Ha megkapod a halfűszert attól a kerskedőtől, légyszives irj róla hogy milyen volt, bár szerintem, biztosan finom lesz az étel vele. Tudok én is rendelni esetleg majd belőle? A fűszeráruház csinál belőle kis kiszerelésű zacskókat is?

ponty51

Névtelen írta...

Hello Ocean!
Ezt kipróbálhatjuk mi is valahogy? Azt hiszem amikor egy magyar gyártású halfűszert látunk a különböző fűszerboltokban akkor egy elsősorban édesvízi halakra kevert dologgal állhatunk szemben. Ha kialakítod a saját fűszert, a kezdők kedvéért írd rá hogy milyen halhoz és elkészítési módhoz ajánlod leginkább. (Ez csak egy ilyen ötlet 9
Üdv:medvedr
Üdv:medvedr

oceancowboy írta...

Doki!

Persze majd adok belőle egy keveset ha kész. Én nem fogom forgalmazni, de jó ötlet amit irtál a fűszer és hal specifikációkkal kapcsolatban.

Ponty51!

Fogalmam sincs hogy a Fűszeráruház készit e kis kiszerelésű zacskókat, szerintem............nem tudom. Még nem beszéltem velük ilyen témában, de ha érdekel megkérdezhetem őket.

ocean

Névtelen írta...

Ha beválik remélem elkezditek forgalmazni. Az old bay receptet hol lelem? Kerestem, de az összetevőkön kívül nem találtam mást. Legalább nagyjábóli arányok jól jönnének. Azért nagyon elrontani szeritnem nem lehet, de ahhoz, hogy a legjobb arányokat eltaláljuk, jó lenne egy kis segítség.

Zelleres só, mustár, pirospaprika, bors, bay laurel levelek (eez lehet a titkos összetevő?:)), szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió, kardamom, fahéj.

üdv, csigafrédi

oceancowboy írta...

Csigafrédi!

Én biztos vagyok benne hogy a fűszeráruház nagyon jól meg fogja csinálni, de ha nagyon szeretnél, akkor adok belőle majd egy keveset a jövő héten kóstolónak. Majd adj egy elérhetőséget a bradley-re.

ocean