2011. április 2., szombat

Kardhal steak serpenyőben sütve, mentás uborkasalátával és zöldcitromos kókusztejkrémmel .

Ha azt kérem, mondj egy csodálatos izvilágú, stabil hússzerkezettel és minőségi textúrával rendelkező, sokféleképpen elkészíthető, tengerből származó nemes halat, akkor gondolkodás nélkül rávágod. Tonhal. Aztán még elmélkedsz egy kicsit majd rákérdezel...... talán a lazac?
Nos én mondok egy harmadikat amit nagyon szeretni fogsz. Ez a hal pedig nem más mint az óceánok egyik nemes vadásza, a mélytengerek hercege a kardhal.
Korábbi bejegyzésekben már beszéltünk a nemeshalak nagy ötösfogatáról, melynek jeles szereplői a tonhal itt, a lazac itt, a vajhal itt, a yellowtail kingfish és a kardhal, a fontossági sorrend felállításának mellőzésével.  Kinek melyik a kedvence az már magánügy. Bár a kardhal nem egy alsó árkategóriás hal, de nem is kifejezetten drága, elérhető áru és nagyon finom illetve rendelkezik még egy lényeges tulajdonsággal, aminek nagyon sok vásárló örülni  fog. Nincs halize. Itt a grillszezon a nyakunkon, még egy hónap és lehet szervezni az első kerti partikat, és a kardhal nagyszerű támasza lesz ezen közkedvelt eseményeknek, hiszen amit a kardhal hús a legjobban szeret az a grillezés.
A következő egyszerű, gyors és gyors receptúra, alkalmas arra hogy bevezessen téged a kardhalak világába. De a recept előtt egy pár információ amit tudni illik róla. 








Magyar név:                        Kardhal
Angol név:                          Swordfish
Latin név:                           Xiphias gladius (Linaeus, 1758)

Maximális mért tömeg:         650 kg
Átlagos tömeg:                    80-150 kg
Maximális mért hossz:          4,55 m
Átlagos hossz:                     1,5-2,5 m


Környezet:                           Sósvízi környezet 0-800 méter mélységig.

Előfordulása:        Atlanti-óceán, Csendes-óceán, Indiai-óceán, Földközi-tenger, Fekete-tenger, Vörös-tenger, Arab- tenger, Karib-tenger.

Leírása:              A kardhalak alakja erősen nyújtott, torpedó alakú, a gyorsúszásra módosult. A szem aránylag nagy, a száj hosszúkás, a felső ajaktól lándzsaszerű hosszú kicsúcsosodással. Egy magas és a farok nyélen egy kis hát úszó, található. Farok alatti úszóinak a száma is kettő. A színe a háton kékesszürke, indigó szürke, majd hasi rész felé változik, a rózsaszínes szürkén keresztül ezüstösen fehérig. Az úszók színe sötét a csőr a fejrészről indulva a sötétszürkéből a fekete színre vált. A kard alakú nyúlvánnyá módosult felső állkapocs a test 1/3-at részét is kiteheti.

Biológiája:             A kardhal a tonhalakhoz hasonlóan tudja melegíteni az izmait, ezzel a gyorsabb úszáshoz biztosít energiát. A kardhalak azonban nemcsak a testüket és az izmaikat tudják magasabb hőmérsékletre emelni, hanem fel tudják melegíteni a szemüket. A szemek fűtésére azért van szükség hogy ez a nagyon gyorsan úszó hal tökéletesen tudjon tájékozódni. A kardhal igazi csúcsragadozó, a tápláléka nagyrészt közepes nagyságú halakból áll, ilyenek a: tonhal, mahi-mahi, barracuda, repülőhal, makréla, tőkehal, tintahal.

Kereskedelmi formája:Előhűtött nyers halfilé és szelet, gyorsfagyasztott filé és szelet.

Konyhatechnológia:     Sütve, sütőben grillen, roston, serpenyőben.

Íz megállapítás:        A nyers hús színe rózsaszínes, pirosas, lédús, selymes fényű, tapintásra kellemes, és a friss borjúhúsra emlékeztet. A hús íze jellegzetes, semmihez nem hasonlítható fűszeres, de tiszta, pikáns és izgató. Nagyszerűen alkalmazható nála az erősebb marináló szerek használata.

Kalória tartalom:                139 kcal/100g
Zsírtartalom:                      5,2     g/100g
Omega-3:                          

Érdekesség:           A kardhalak az óceánok leggyorsabb halai. Nem is gondolnánk, hogy létezik természetes ellensége, pedig él a tengerek mélyén egy olyan vadász, aminek az elsőszámú zsákmánya a kardhal. A lándzsafogú cápa az egyetlen olyan hal, amely sebességben fel tudja venni a versenyt a kardhallal. Mindkét élőlény át tudja lépni jócskán a 100 km/óra lélektani sebességhatárt. A kardhal hosszú éles csőre a gladius ellentétben a hiedelemmel, nem azért van, hogy a hal azt, mint egy lándzsát felhasználva vadásszon, hanem azért hogy a testét még áramvonalasabbá téve, a lehető legnagyobb sebességet elérhesse. Biztosan mindenki olvasta már Ernest Hemingway „Az öreg halász és a tenger” című kisregényét. Abban is egy nagy a kardhalhoz hasonló hallal folytatott kilátástalan küzdelmet az öreg Santiagó. Ez a hal bár nagyban hasonlít a kardhalra mégsem az volt. Öreg halászunk ellenfelének neve marlin. Mindkét hal testfelépítése hasonló és mindketten viselik a hosszú kardszerű kinövést, a gladiust, mégis más családba tartoznak. Míg a kardhal (Xiphias gladius) egyedűli tagja a Xiphiidae családnak, addig a Santiago ellenfele a marlin (Makaira nigricans) az Istiophoridae családba tartozik, ahova nagyon sok más faj is. Szám szerint 11 különböző méretű, színű, és életmódú marlinfajt különböztetünk meg. A marlinok többsége közel azonos méretű a kardhallal, de érdemes kiemelni egyet, főhősünk zsákmányát, a marlinok királyát, az atlanti kék marlint, amelynek nagysága elérheti a 818 kilogrammot, hossza a hat méter.


Kardhal steak serpenyőben sütve, mentás uborkasalátával és zöldcitromos kókusztejkrémmel .
Előkészitési idő:             7 perc
Elkészitési idő :              12 perc
Adag                  :       1 fő részére
Alapanyag típusa :       Kardhal
Hőkezelési eljárás:       Serpenyőben sütés
Ételsor :                       Könnyű vacsora                       

Hozzávalók:                                    Konyhatechnológia:         
....................................      ......................................................................................

1 140-170g Kardhal steak
1 Kigyóuborka
1 Zöldcitrom (lime)
20g Mentalevél
20g Koriander
1kk Citromfű (apróra vágva)
1kk Gyömbér(reszelve)
1 Fokhagyma(paszirozva)
100ml Kókusztejkrém
50ml Fehérbor
Oliva olaj
Tengeri só
Feketebors frissen őrőlve


1. A salátához hámozd meg az uborkát vágd ketté kanalazd ki a magokat majd reszeld le. Add hozzá a citrom reszelt héját és  facsart levét, a koriandert és a mentát .
2. Készítsd el a kókusztejkrémet: serpenyőben hevíts kevés olivaolaj és vaj keverékét, tedd bele a fokhagymát a gyömbért az apróra vágott citromfüvet és párold pár percig.Öntsd bele a fehérbort a kókusztejet és 6-8 percig lassú tűzön forrald rövid lére. Amikor kész szűrd le, tedd félre és tartsd melegen.
3. A kardhal steak kenegesd meg oliva olajjal, sózd borsozd majd tedd füstölési pontig hevített serpenyőben és süsd mindkét oldalát 2-2 percig.
4.Tálaláskor a mentás uborkasalátából kanalazz a tányér közepére kis halmot, helyezd rá a kardhal szeletet majd csorgass mellé kevés zöldcitromos kókusztejkrémet.


CHEF JEGYZET : A  kókusztejkrém helyett használhatsz egyszerű főzőtejszint is.
MIVEL LEHET HELYETTESÍTENI? : marlin, tonhal
BORAJÁNLÓ: Chateau Vincent Blanc Fleur
Balatonlellei Pinot Blanc palackos érlelésű, évjáratos, minőségi száraz pezsgő, melynek virágos illata és gyümölcsös ízvilága harmóniában van a finom szénsavtartalommal.
Fogyasztását 6°C-ra hűtve javasoljuk.


5 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Professzionális! Welcome! :)

oceancowboy írta...

Köszönöm szépen Igyekszem.

p

Gabojsza írta...

Igazad volt, igencsak kedvemre való! Hol is kapok kardhalat?:-)

oceancowboy írta...

Gabojsza, szia.

Kardhal lelőhelyek.
Elvileg az össes metró. Én a B.örsitől vettem ezt is.A corák-ban még nem láttam.

Frissen forgalmaz a Hungaroshrimp is www.hs.axelero.net/

és fagyasztva a Fjordin is árul
www.fjordin.hu

Készülnek a nyulas posztok?

szép napot

Gabojsza írta...

Köszönöm az infót. Most egy darabig nem lesz nyulas poszt:-) A látszat ellenére nem csak nyúlhúson tartom a családot:-)