2011. április 19., kedd

A fűszerek világa avagy az élet nem mindig sótlan.

Íz,   ízletesség, különlegesség, érzékenység, tisztaság, jellegzetesség, rámenősség, teltség, és határozottság. Ez mind a hal és a halakból készíthető ételek ajándékai számunkra. A halakból áradó ízek, ha elérik a nyelvünket, mintegy ötödik érzékként befolyásolni próbálják közérzetünket, hiszen lehetnek:
Tisztán-egyszerűek
Jellegzetesen-fényűzőek
Pikánsan–izgatóak
Kellemesen-elegánsak
és természetesen - szerény.

Egy halétel nemcsak egy íz, hanem még száz más dolog is egyben, mert a halból készűlt étel maga a költemény.
 Az ízen kívül ad még nekünk illatot, látványt, érintést és a hang élvezetét is.
Egy egyszerű aroma, olyan erős lehet, hogy egy másodperc alatt harminc évet repülünk vissza az időben és újra ott ülünk kisgyermekként a nagyi asztalánál, mint azt gyermekkorunkban tettük a hosszú forró nyarakon és esszük a csodálatos ízű friss rántott pontyot. De egy íz ereje nemcsak a múltba repíthet el bennünket, hanem távoli földrészekre is, hiszen kapocs lehet az országok különleges étkezési kúltúrájához és még különlegesebb íz világához.
 Csak próbálj meg nem Ázsiára gondolni, amikor például szója szószt használsz a konyhádban.
Aki hallal dolgozik, ízeket alkot, és a tökéleteset keresi. Ezért muszáj megérteni az anyatermészetet és használni azt, mint inspirációt. Főzni telljesen más dolog, mint például parfümöt készíteni, hiszen mi szakácsok nem mixelünk össze ízeket és illatokat laboratóriumi kémcsövekben, hanem a természet adta, természetes alapanyagokat használjuk.

Amikor valamilyen fűszert használsz, akár szezonálisan, akár nem, azt tudnod kell, hogy annak milyen hatása lesz a készülő ételre és mennyire fogja azt elrontani vagy ízesíteni. A fűszerek és ízesítő anyagok használata körültekintést és óvatosságot igényel, hiszen ezek csak kiegészítők, de a domináns alap ízt mindig a használt főalapanyagok vagy összetevők határozzák meg. Ezen fűszerek használata nélkül az ételünk ízetlen jellegtelen lehet.
Az ízek barátai és ellenségei:
Most egy pár olyan konyhatitkot szeretnék rendelkezésedre bocsátani, amit biztonsággal felhasználhatsz akármilyen étel elkészítésénél és itt most nemcsak a halételekre gondolok. Arról szeretnék beszélni, hogy milyen ízesítőket használhatsz együtt. Melyek együttes használatát kerüld el nagy ívben.
Nemcsak az embereknek, hanem az ízeknek is vannak barátai, akik társaságában jól érzik magukat, ahol ki tudnak bontakozni és akik társaságában meg tudják mutatni a bennük rejtőzködő titkokat is. Néhány fűszer együttes használatával olyan csodálatos íz kombinációkat hozhatsz létre, amelyet eddig csak az top éttermek szakácsaitól kaphattál.

szardella
kapribogyó-chili-fokhagyma-citrom-zsálya
bazsalikom
koriander-fokhagyma-menta-olivaolaj-oregano-petrezselyem-sáfrány-kakukkfű
karamell
brandy-csokoládé-kávé-mazsola
kömény
kapor-fokhagyma-méz-oreganó
turbolya
metélőhagyma-citromfű-petrezselyem-tárkony-kakukkfű
chili
koriander-fokhagyma-gyömbér-lime
metélőhagyma
turbolya-kapor
koriander
bazsalikom-chili-kömény-curry-édeskömény-fokhagyma-majoranna-menta
fahéj
szegfűszeg-gyömbér-szerecsendió-cukor-vanilia
szegfűszeg
fahéj-garam masala-gyömbér-szerecsendió-sáfrány
kömény
chili-oreganó-fahéj-fokhagyma-menta-narancs-petrezselyem-sáfrány
kapor
kömény-metélőhagyma-menta-oreganó-petrezselyem
édeskömény
bazsalikom-koriander-fokhagyma-oliva bogyó-oreganó-petrezselyem-kakukkfű
fokhagyma
bazsalikom-chili-metélőhagyma-koriander-kömény-gyömbér-mustár-olivaolaj-oreganó-petrezselyem-kakukkfű-zsálya
gyömbér
chili-metélőhagyma-fahéj-szegfűszeg-koriander-kömény-curry-édeskömény-fokhagyma-szerecsendió-fekete bors-sáfrány
torma
kapribogyó-kapor-citrom-mustár
citromfű
chili-koriander-fokhagyma-kapor-szerecsendió-petrezselyem-kakukkfű
menta
bazsalikom-csokoládé-koriander-fokhagyma-petrezselyem
mustár
kapribogyó-édeskömény-méz-kurkuma
szerecsendió
fahéj-szegfűszeg-kömény-gyömbér
oreganó
bazsalikom-fahéj-kömény-fokhagyma-petrezselyem-kakukkfű
petrezselyem
bazsalikom-babérlevél-turbolya-metélőhagyma-kapor-fokhagyma-oreganó-kakukkfű
rozmaring
fokhagyma-oreganó-petrezselyem-zsálya-kakukkfű
sáfrány
bazsalikom-metélőhagyma-fahéj-szegfűszeg-koriander-kömény-édeskömény-fokhagyma-gyömbér-menta-petrezselyem
zsálya
szardella-fokhagyma-petrezselyem-rozmaring-kakukkfű
mogyoróhagyma
fokhagyma-hagyma-chili-fehérbor
sóska
metélőhagyma-oreganó-petrezselyem-kakukkfű
tárkony
turbolya-fokhagyma-oreganó-petrezselyem-kakukkfű
kakukkfű
bazsalikom-babérlevél-turbolya-kapor-majoranna-menta-oreganó-petrezselyem-kömény
vanilia
karamel-csokoládé-fahéj-kókusy-kávé-rum


Ahogyan az íz barátok egymást segítik a tökéletes étel elérése érdekében, úgy az íz ellenségek inkább arra törekednek, hogy kioltsák egymást. Tapasztalatból mondom, hogy a nagy harcból mely a fazékban zajlik, egy borzasztó végeredmény fog születni és nagy valószínűséggel  az étel a kukában fogja végezni. A lista rövid tehát könnyen rögzíthető és érdemes ezeket az amúgy nagyon szerethető és finom ízeket egymástól távol tartani.


bazsalikom
kapor-tárkony
tárkony
bazsalikom
vörösbor
articsóka- csokoládé- koriander - jégkrém-csípős ételek-savas ételek


Remélem tudtam segiteni egy kicsit, és inspirálni téged arra hogy főzz valami finomat, akaár csak a magad örömére, akár a kedvesednek, akár a családod vagy barátaid részére.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Péter!
Köszönöm ezt a kis összefoglalót (is)! Azt szeretném kérdezni a felsoroltakkal kapcsolatosan, hogy a füstölt íz (legyen akár hal vagy egy libamell) milyen fűszerek barátja. Azt hiszem a jól füstölt termék nagyon összetett ízhatású valami, mégis mivel lehet ezt még fokozni, ha lehet, és kell-e egyáltalán?
Köszönöm!
Üdv:medvedr

oceancowboy írta...

Péntek Doki!

ha péntek akkor halnap alkalmából posztolok két bejegyzést is a halakról, és az egyik füstölt pisztrángos lesz. valószinű.

p