2011. június 10., péntek

A hal az egészséges élvezet-Omega 3D és a halak

Mi is az a már oly sokat hallott Omega-3 és Omega-6 zsirsav? Nos megpróbálom elmagyarázni neked. Az omega zsírok olyan zsirsavak, amelyek kémiai szerkezetében egy, vagy két kettős kötés található. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsirsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a testünkben. A zsirsavak közül néhányat a szervezet is képes előállítani, de vannak olyanok is amelyeket nem....... ezeket esszenciális zsirsavaknak hívjuk. Az esszenciális zsirsavaknak mindig a szervezet rendelkezésére kell hogy álljanak ahhoz hogy a szervezet optimális kihasználtsággal tudjon működni. Az omega esszenciális zsirsavak többszörösen telítetlen vegyületek melynek két családja van, az omega-3 és az omega-6.

Az omega-3 zsirsavaknak három, az alfa-linolénsav(ALA) a dokozahexaénsav(DHA) és az eikozapentaénsav(EPA), míg az omega-6 esszenciális zsirsavaknak egy fajtája van a linolsav.
Habár mind a két típusú omega zsirsav létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg omega-6-ot fogyaszt, omega-3-at viszont alig. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsirsavat, Az összes elfogyasztott omega-3 zsirsav mennyisége napi1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amik nagymértékben tartalmaznak omega-3 esszenciális zsirsavakat. Az olajban gazdag halak pont ilyenek és nagyon fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban és abban hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt semmiben és ne kelljen félmegoldásokkal belső átalakításokba kezdenie. Az omega-3 zsirsavakat a tengerekben élő algák állítják elő. Ezeket az algákat elfogyasztó planktonokat a halak eszik meg és felhalmozzák a szervezetükben. Ezek az úgynevezett "jó" zsírok, a többszörösen telítetlen zsirsavak, nemcsak előnyösek az egészségre nézve, de alapvető fontosságúak az étrendben. Az omega-3 zsirsavak jótékony hatásai közül a legismertebb a szív és érrendszerre gyakorolt hatás. Az eszkimók nagyon sok tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardioviszkuláris megbetegedés. Náluk a napi halfogyasztás 20-400 g közé esik, ezáltal pedig legalább 10-szer több omega-3 zsirsavat vesznek magukhoz mint mi a közép-európai emberek.

A legkönnyebben elérhető omega-3 források a különböző hidegvízi halfajok: lazac, a hering, a makréla, a szardella, és a szardínia. Az ezekből származó olaj körülbelül kétszer annyi omega-3, mint omega-6 zsirsavat tartalmaz. Más halak, pl. a tonhal szintén tartalmaznak omega-3 zsirsavakat, bár kisebb arányban, csakúgy mint az édesvizi halak. Omega-6 (linolsav) esszenciális zsirsav, megtalálható a természetben, nagyobb részben a növényi olajokban és az állati zsiradékban is.

Mit kell tennünk azért, hogy szervezetünk és gyermekeink szervezete ne szenvedjen hiányt ezekben? Kérdezted már jó párszor magadtól, és levettél a polcról egy doboz vitamint bízva abban, hogy a sok kis pici pirulától megkapsz mindent amire szükségetek van. pedig nem. Hiszen semmi nem pótolhatja olyan mértékben a természetes forrásból érkező, és a szervezetünk számára oly fontos és hiányzó zsirsavakat, csak a hal. Jó akkor mit kell tennem? Kérdezed újra. A válasz egyszerű, egyetek több halat és mivel omega-3 esszenciális zsirsavaknak nagy szerepe van abban hogy a szervezetünk egészséges maradjon, fontos hogy akkor vigyük be ezeket a zsirsavakat a szervezetünkbe, amikor a döntés joga még a miénk és nem az orvos irja fel, mint táplálék kiegészítőt halolaj kapszula formájában. Csak egy kis elhatározás kérdése, és az étrendünk kismértékű megváltoztatásával, máris egy nagyobb védőernyőt tarthatunk családunk vagy gyermekeink feje fölé. Mit gondolsz a tengerparti országok lakói miért élnek tovább, miért frissek szellemileg tovább mint mi, és miért ellenállóbbak a betegségekkel szemben? Ki nem látta az Öreg halász és a tengert, amiben az öreg Santiago nyolcvan valahány évesen ment halászni, vagy ki nem látott 90 éves japán öregembert a tv-ben teljesen egészségesen? Kérdés? NEM.

Néhány tény hogy miért fontos az omega-3 a szervezetnek.

 A hosszú láncú omega-3 zsirsavak szükségesek a növekedésben és fejlődésben lévő szervezet számára, illetve a már felnőtt szervezet karbantartásáshoz, külső bakteriális támadásokkal szembeni védekezéshez, és az egészség fenntartásához is. Az omega-3 szerepe az egészséges szervezetben nem csak az, hogy rendben tartsa a szív és az agy működését, hanem segítse a szem, az idegrendszer, a vese, a máj optimális használatát és elősegítse az izmok összehúzódását, elernyedését, lelassítsa az érelmeszesedést, az érszűkület kialakulását, a véralvadást, és a gyulladásos folyamatokat. Az omega-3 még nagy segítséget nyújt a vérnyomás, a szivroham kockázatának csökkentésében, hatásos segítséget nyújt az agyvérzés és a szívverés rendellenességek elleni védelemben. Elősegiti az agy és a szem optimális fejlődését a csecsemőknél, csökkenti az Alzheimer-kór, a depresszió kialakulását, a reumás megbetegedéseket, a gyulladásos bőrbetegségek és a gyulladásos bélbetegségeket.

Ha kiváncsi vagy a tengeri halak omega-3, kalória esetleg zsirtartalmára akkor ez a kis táblázat segitséget nyúthat neked.

Emlékszel mit mondtam az elején? A hal az egészséges élvezet. Szóval ha péntek akkor halnap, gyerünk halat venni !

Nincsenek megjegyzések: