2011. május 9., hétfő

Hurrá itt a grillszezon 2 rész: Garnéla és fésűkagyló

Mire elég 2 perc?

Nem sok mindenre. Kiönteni egy whiskey-t és meginni pont elég idő, egy fárasztó nap után hazaérve. Elszívni egy gyors cigit, a dohányzóban ebéd után, mielőtt a főnök visszaér. 2 perc elég egy fogmosásra, és pont ennyi idő kell arra hogy a vacsoránkból csak üszkös romok maradjanak a tűzhelyen, mert elfelejtettük és leégett.

Mire elég 5 perc?

5 perc rettentő hosszú időnek tűnik, a reggeli dugóban ülve a kocsinkban, vagy a tömött sorban várakozni 2 szatyorral, meg egy gyerekkel, állva a pénztárnál, és a pénztárost melegebb éghajlatra küldeni, az orrunk alatt dörmögve, amikor az pont előttünk kezdi kicserélni a pénztárgép szalagot. De
kevés időnek tűnik a hitvesi ágyban a hölgyek részére kik kedves férjeiket, a pokolba kívánják, az elfelejtett kis kék csodapirula miatt. Elegendő idő felmelegíteni a mikróban a tegnapi maradékot, és egy gyors zuhanyra sem tart tovább 5 percnél.

Mire elég 10 perc?

Tíz perc? Ho-ho. Nos az már nagyon sok mindenre elég. Ha van 10 percünk idő milliomosok vagyunk. Egy e-mailt írni az anyósnak aki már századjára érdeklődik a kislánya felől, 10 perc elég egy telefonhivásra, és ez a 10 perc arra is elegendőnek tűnik hogy még elcsípjük a Barátok közt-et és utáljuk vagy kedveljük Miklóst az újabb elkövetett gaztettek miatt.( én kedvelem) De tudok egy újabb 10 perces kis munkát mely bár rövid ideig tart, de a hatását még órák múlva is érezzük. Összedobni egy gyors grill vacsorát, tengeri herkentyűkből. Mint pl. egy olyat mint ami most következik.  

Az ételhez nem kell semmi más, csak egy grill, pár garnélarák, pár fésűkagyló, egy két bambusznyárs, és egy kis fűszerkeverék.

Apropó fűszer. Gábor nem mondtál igazat. Azt említetted ugyanis hogy adsz pár fűszerkeveréket amit ti állítottatok össze és a te céged forgalmaz, de ne várjak tőle nagy durranást, hiszen, bár csupa nagyszerű alapanyagból áll, de mégiscsak egy egyszerű kis keverék. Semmi ördöngösség és semmi titok talán csak az alapanyagok helyes arányának az eltalálása amiben rejlik a varázslat.
Nos elővettem a kis csodazacskókat és keresgélni kezdtem. Grillpác, Texas steak, csirkekirály, tuniszi grillpác, grill dekor, jamaikai steak, lazac steak, rák és hal, sziciliai steak, sült hal, köménymagos sertéssült, ördöghozta csirke, és grillzöldség fűszerkeverék. 

Semmi ami kagylós, semmi ami garnélás???
Találtam egy zacskót ami a rák és hal fűszerkeverék címkét viselte és a következő alapanyagokat tartalmazta: 

Tengeri só, kapor, koriander, mustármag, gyömbér, bors, szegfűbors, babérlevél, és citromfű.

Na ez nem hangzik rosszul, gyerünk próbáljuk ki. Úgy döntöttem hogy nem szárazon fogom használni, mert nem akartam hogy megégjen, de marinálni sem szerettem volna, hiszen a black tiger garnélák és a fésűkagylót nem kell pácolni-marinálni, ezért a végső döntésem a fűszerolaj lett. Feláldoztam egy kis üveg oliva olajat, beletettem a fűszerkeveréket, és egy éjszakára  beraktam a hűtőbe, és az a dzsinn ami másnap kiszabadult a palackból, igencsak a megelégedésemre szolgált. Az olaj hatására, az ízek kiszabadultak és felfedező útra indultak az üvegben. Keveredtek, izesitettek, fűszereztek, és kiegészítettek. Igen kiegészítették egymást és a 10 különböző kis fűszer melyek más és más stilusjegyeket hordoztak, összebarátkoztak és együtt megalkották a 11-ket. A csodát. A létrejött fűszerolajban egyszerre véltem felfedezni a kapor király fűszeres aromáját, a citrom hercegnő légiességét, a mustármag karakterességét, a bors erőteljességét, mindez áthatva, a szegfűbors és a koriander könnyedségével, és a tengeri só zamatával illetve az olivaolaj selymes lágyságával. Szóval büszke voltam magamra, hogy mit alkottam, bár az érdem nem az enyém hanem kis barátaimé az üvegben és az alkotóé aki ki kisérletezte a helyes arányokat és megalkotta a fűszert.

Az előző éjszaka a fagyasztóból kivett és a rendes hűtőbe betett fésűkagylók és az egy fajhoz tartozó(black tiger) de két különböző méretű garnéláim szépen kiolvadtak. Megmostam, megszáritottam őket, a kis garnélákat nyársra húztam, majd megkenegettem őket a fűszerolajjal vékonyan. Az előforrósított  de nem tűzforró grillre tettem őket a hét másodperces szekcióra, szép sorban és meggrilleztem őket. A garnéláknak és a fésűkagylóknak nem kellett összesen 5 perc hogy mindkét oldalukon megsüljenek ( 2-2 perc mindkét oldalon). Friss cézár salátával lett elfogyasztva, pár pohár finom chardonnay társaságában.

Ha valakit érdekel a fűszerkeverő mester elérhetősége a jobb oldali linkre kattintva  könnyedén elérheti Őt.





2 megjegyzés:

Doctor Pepper írta...

ezt a bejegyzést imádtam. az elejét is, meg a kajákat is! szuper!

Névtelen írta...

Ínycsiklandó!

Megyek nézelődni a fűszerek közé :)

köszi,
csigafrédi