2011. április 14., csütörtök

Lazac filé serpenyőben sütve, grillezett zöldségekkel és olivabogyós paradicsom salsa-val

Ha ma már beszéltünk ma a pisztrángról akkor jöjjön a nagy unokatestvér is azaz a lazac, sokunk egyik nagy kedvence. Már irtam róluk itt mely adatlapok bemutatják amit a lazacokról tudni illik. Sőt irtam egy finom háromhal raguról itt is melynek egyik főszereplője szintén a lazac volt. De most  jöjjön egy olyan receptúra mely egyszerűen csak bemutatja e nagyszerű hal egyik nagyon egyszerű elkészitési formáját. A recept nem bonyolult, nem drága, gyors és az étel finom. Ha akartok egy finom vacsorát akkor ez az. De nemcsak finom hanem nagyon egészséges is, hiszen magas Omega3D tartalma miatt, az egyik legfőbb esszenciális zsirsav beviteli forrás is egyszemélyben.












Előkészitési idő:             10 perc
Elkészitési idő :              15 perc
Adag                  :               2 fő részére
Alapanyag tipusa :         Lazac
Hőkezelési eljárás:         Serpenyőben sütés
Ételsor :                            Főétel                        

Hozzávalók:                                                            Konyhatechnológia:         
........................................                              ......................................................................................


2 170-200g Lazacfilé (bőrös)
6 Shitake gomba
1 Citrom
3 Paradicsom
½ Lilahagyma(apróra vágva)
2 Fokhagyma gerezd(préselve)
20g Zöld olivabogyó
20g Fekete olivabogyó
10g Kapribogyó
1ek Petrezselyem
Oliva olaj
Tengeri só
Feketebors frissen őrőlve


1. Kenegesd meg a halfiléket olajjal sózd, borsozd. Füstölési pontig hevits kevés olivaolajat serpenyőben majd tedd bele a lazac filét elsőnek a bőrös részével lefelé süsd 3 percig .Forditsd meg a halat, dobj be mellé egy kevés vajat és süsd ezt az oldalt is 1,5 percig majd vedd le a tűzről és facsard rá ½ citrom levét.
2. Készitsd el a grillezett zöldségköretet: tisztisd meg a zöldbabokat a majd tedd forrásban lévő vizve 45 másodpercre. Oliva olajat forrósits egy grillserpenyőbe tedd bele a lecsepegtetett zödbabot a fokhagymát  a shitake gombát és grillezd a zöldségeket 2-3 percig magas hőfokon.
3. Magozd ki és vágd apró kockákra a paradicsomot karikázd fel az olivabogyókat, a kapribogyókat és az oliva olajat, keverd össze az egészet. Sózd és borsozd majd  reszeld rá  ½  citrom héját és facsard rá a levét és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
4 .Tálaláskor képezz kis halmot a grillezett zöldségköretből  fektesd rá a lazac filét bőrös részével felfelé és kanalazz mellé a paradicsom salsa-ból.

CHEF JEGYZET :   Ha bőrös  ropogós halszeletet akarsz sütni, akkor a sütési idő több mint felet kb 60-65% a hal bőrös részén végezd.
MIVEL LEHET HELYETTESITENI? :  lazac, vadlazac, sarkipisztráng, nagyméretű lillafüredi sebespisztráng, nagyméretű szivárványospisztráng
BORAJÁNLÓ: Lellei Sauvignon Blanc
A Sauvignon Blanc elegáns, száraz bor, virágokra utaló illattal, almára és körtére emlékeztetõ zamattal.

4 megjegyzés:

palmer Agi írta...

Nagyon tetszik a blogod. Mindennap megnezem, hogy van-e valami uj. A fenykepek is gyonyoruek, te keszited vagy fotossal csinaltatod? Egyebkent holnap indulunk BP-re, egy hetig leszunk, jo lenne osszefutni : )

Agi

Névtelen írta...

Szia Cowboy!
Lazachoz az említetten kívül még milyen bort ajánlanál (Természetesen figyelembe véve, hogy mindenk azzal fogyasztja, amivel szereti-de mégis) Azt hallottam, hogy a lazachoz jó a könnyű vörös bor is. Nekem nem ízlett ez a párosítás, lehet hogy füstölt lazachoz kellett volna vörösbort próbálnom. Ha van véleményed érdekelne. Kösz!
ÜDv medvedr

oceancowboy írta...

Szia Doki!

Nézd! A kérdésed abszolut nem olyan könnyű, mint amilyennek kinéz. A bor és a seafood párositás, nagyon is komoly és megfontolandó, hiszen egy bor önmagában lehet tökéletes és egy halétel is lehet nagyszerű, mégis ha nem tudjuk eltalálni a helyes egyensúlyt, a tökéletességet, az összhangot, akkor az egészet le tudjuk rombolni. A lazacnál ez a kérdés, különösen érdekes, hiszen a lazac nagyon sokféleképpen elkészithető, és különböző izeket produkáló alapanyag lehet. Hangsúly lehet, az alkalmazott hőkezelési eljáráson, különösen nagy jelentőséggel birhat az alkalmazott fűszerezés, és nem utolsó szempontból, de figyelembe kell vennünk a köret milyenségét is. Az ahány ház annyi szokás, és a mindenkinek más az izvilága, elcsépelt frázisok , ennél a halnál, kiemelt fontosságúak, de megpróbálok tanácsot adni, bár lehet egy borszakértővel többre mennél.
Ha az Én szerény véleményemre vagy kiváncsi akkor megoszthatom veled a saját( jelzem saját) tapasztalataimat.

A lazacot ha sütőben sütöm és a kivánságom a hal saját izén van tehát nem fűszerezem túl, akkor általában Chardonnay-t fogyasztok hozzá. Ha serpenyőben sütöm és karakteresebb fűszerekkel izesitem , esetleg főszervajjal lehelek rá dinamikusabb izfelhőt, akkor inkább a Sauvignon Blanc mellett teszem le a voksom. ha grillezem és valami karakteresebb grillpácban marinálom ( pl teriyaki akkor is.)Ha mártással tálalom és a hangsúly nem a hal izén van akkor a bort a mártáshoz érdemes választani, bár a lazac önmagában is elég karakteres hal hogy mártással egészitsd ki.Kérdésedre válaszolva, nem csodálom hogy nem nyerte meg az izlésedet a vörösbor és lazac párositás. Veszélyes vizekre evezel vele, melynek a vége könnyen egy kudarc lehet. Én ha grillezem a lazacot és rozmaringos, fehérbor redukciós, fokhagymás fűszervajjal kenegetem akkor egy Pinot Noir nagyon jó lehet hozzá, különösen ha nem egy forró nyári estén szánod rá magad a kerti sütögetésre.

Nekem nagyszerűen bejönnek a Garamvári borok. próbáltam már majd mindegyiket és megmondom őszintén nagyon jól párositható a halételekhez. A chardonnay kimondottan finom, a pezsgőkről nem beszélve.

üdv P

Névtelen írta...

Köszönöm!
Pontosan ez érdekelt! Öröm tőled tanulni.
Üdv: medvedr