2012. január 6., péntek

Harcsa project

Harcsa-fasírt vargányás burgonyapürével, blansírozott zöldspárgával




Hozzávalók:
 

  • 15 dkg-os harcsa-filé
  • 5 dkg szárított vargánya
  • 12 dkg zöldspárga
  • 15 dkg főzőburgonya
  • 1,5 dl tej, 5 dkg vaj
  • 1 tojás, vízben áztatott kenyérbél
  • római kömény
  • kakukkfű
  • édesnemes őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • olívaolaj
Elkészítés:

  1. Főzzük meg a burgonyát enyhén sós vízben, majd törjük össze.
  2. Forraljunk tejet, adjuk a burgonyához, adjuk hozzá a fél óráig vízben áztatott vargánya gombát, sózzuk, borsozzuk, majd konyhai robotgépben kevés olívaolaj hozzáadásával pürésítsük.
  3. Ezután keverjünk hozzá olvasztott vajat, hogy krémes állagú legyen.
  4. Vágjuk a harcsafilét 1 centis kockákra, s tegyük félre hűvös helyre.
  5. Blansírozzuk a spárgát a szokásos módon (kb. 1 perc főzés forrásban lévő vízben, majd hűtés jeges vízben), majd tegyük félre.
  6. Készítsük el a halfasírtot: a hozzávalók összegyúrása után formázzunk lapos korongokat, majd serpenyőben kevés zsiradékon süssük mindkét oldalát aranybarnára.
  7. Tálaláskor helyezzük a spárgakévékre a fasírtot, s mellé adagoljuk a vargányás burgonyapürét.

Posírozott szürkeharcsa-derék paprikás mártással, kapros túrógombóccal




Hozzávalók:

  • 1 db 25 dkg-os szürkeharcsa-filé
  • ½ liter halalaplé
  • 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kanál liszt
  • 10 dkg, tehéntúró
  • 3 dkg kapor
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
Elkészítés:

  1. A paprikát bekenjük olívaolajjal, 200°C-ra melegített sütőben feketére sütjük a bőrét, majd nejlonzacskóba tesszük és hagyjuk kihűlni.
  2. Ezután lehúzzuk a bőrét, kimagozzuk, csíkokra vágjuk.
  3. Kevés olajon dinszteljük meg a kockára vágott hagymát és a préselt fokhagymát, majd konyhai robotgépben mixeljük össze őket a paprikával, adjunk hozzá sót és kevés olajat, amivel elérhetjük a krémes állagot.
  4. Enyhén sós vízben főzzünk burgonyát, burgonyatörővel préseljük össze, keverjünk hozzá túrót, kevés lisztet, tojást és az aprított kaprot.
  5. Az összekevert masszát lobogó vízben főzzük 3 percig.
  6. Tegyünk halalaplevet jénai edénybe, tegyük közepes hőmérsékletű sütőbe, amíg gyöngyözésnek nem indul.
  7. Ekkor tegyük bele a tisztított, sózott szürkeharcsát.
  8. Fedjük le alufóliával, pároljuk 5 percig, majd zárjuk le a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját, és így hagyjuk pár percig tálalási hőmérsékletűre hűlni a halat.     

3 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Mindkét érel finom, guszta a tálalás, szépek a fotók.

Alexa Christi írta...

Fantasztikusak! Igazán kedvet kaptam hozzájuk. Úgyhogy talált, süllyedt! :))

Pupa írta...

Baromi yó!
A cowboyos szöveget hiányolom mellé.
Köszi